Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

NSC-minister: luisteren naar rechter in Greenpeace-zaak en Raad van State serieus nemen over asielwetgeving

Peter Visser

Minister van Buitenlandse Zaken Judith Uitermark (NSC) benadrukt dat het kabinet zich moet houden aan de uitspraak van de rechter in de zaak die Greenpeace heeft aangespannen. Ook vindt ze dat het kabinet moet luisteren naar het advies van de Raad van State over de asielwetgeving van minister Faber.

Deze week doet de rechter uitspraak in een zaak aangespannen door Greenpeace, die eist dat het kabinet "de stikstofuitstoot drastisch en snel naar beneden brengt". Mocht de rechter de milieuorganisatie in het gelijk stellen, moet tachtig procent van de kwetsbare natuur worden hersteld. Eerder dit jaar spande Greenpeace een kort geding aan in de hoop dat de stikstofuitstoot sneller zou worden teruggedrongen.

Die zaak verloor de milieuclub. Toch is het kabinet er niet gerust op. Als de bodemprocedure ongunstig uitpakt, kunnen volgens het ministerie van Landbouw de kosten oplopen tot zo'n vijftien miljard euro. "Voor minister Femke Wiersma (Landbouw, red.) is dit een hele spannende en belangrijke week, voor ons allemaal", zegt Uitermark. 

"Het betekent ook dat we ons moeten voorbereiden op hoe we met deze uitspraak omgaan", zegt de bewindsvrouw. Eén ding staat voor haar vast: "Het is belangrijk dat we de uitspraak van de rechter respecteren. Zeker. Maar je kunt wel kijken hoe je je ertoe kunt verhouden. Soms kun je regels proberen aan te passen."

"Het zal ook iets betekenen voor de lobby in Europa. Misschien kunnen we daar dingen voor elkaar krijgen", zegt Uitermark. Haar partij NSC werpt zich op als hoeder van de rechtsstaat. "Recht gaat ook over de weging van belangen. De belangen van natuur, maar ook de belangen van wonen. Een goede balans: daar zijn wij als politici voor. We moeten kijken hoe we met de uitspraak omgaan", benadrukt ze. 

Asiel

Eind deze maand komt de Raad van State met een advies over de plannen van asielminister Marjolein Faber. De plannen, waarmee Faber kortere verblijfsvergunningen wil uitgeven en minder nareizigers wil toelaten, moeten na een oordeel van de Raad van State nog een keer door de ministerraad. Vervolgens moeten de Tweede en Eerste Kamer nog akkoord gaan.

Het advies van de Raad van State moet niet zomaar terzijde worden geschoven, vindt Uitermark. "Je moet luisteren naar de adviesorganen in je rechtsstaat. Dat is belangrijk. De Raad van State geeft altijd een soort oordeel, een A, B, C of een D. Bij een C- of D-dictum komt zo'n voorstel sowieso weer terug in de ministerraad. Dan gaan we er ook opnieuw over praten en kijken we daar serieus naar."

Judith Uitermark
Minister van Binnenlandse Zaken

“Een advies van de Raad van State, daar kun je van afwijken. Maar we nemen het wel heel serieus.”

Quote delen
  • Gekopieerd

"Natuurlijk nemen we het advies van de Raad van State serieus", benadrukt de minister, "maar het is en blijft een advies. Uiteindelijk moet je als politiek een besluit nemen". Ze erkent dat de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB regelmatig anders tegen zaken aankijken. "We zijn vier heel verschillende partijen, maar we moeten met vier partijen één kabinet vormen."

"Je ligt allemaal je gewicht in de schaal en dat doe ik ook elke week. Ik vind dat heel belangrijk", zegt Uitermark. Voor haar en NSC is belangrijk dat de Raad van State gehoord wordt. "De rechter die zich uitspreekt, dat moet je volgen. Punt. Een advies van de Raad van State, daar kun je van afwijken. Maar we nemen het wel heel serieus."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau