Techinvesteerder Eva de Mol in WNL Op Zondag.
WNL
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Waarom Amerikaanse ondernemers 180 graden naar team-Trump draaien

Rick Hartkamp

Amerikaanse ondernemers zijn de afgelopen maanden in groten getale 180 graden gedraaid naar team-Trump. Volgens techinvesteerder Eva de Mol komt dat omdat zij simpelweg "een zo groot mogelijke business willen bouwen." Dat zegt ze in WNL Op Zondag op NPO 1. "Het is heel logisch. Deze superondernemers denken slim en strategisch na."

Volgens De Mol maakt Europa het probleem soms complexer dan hoe het feitelijk is. "Ik heb veel Amerikaanse zakenvrienden die het stiekem wel positief vinden dat Donald Trump de nieuwe president is. Ze zijn het niet eens met de politieke standpunten, maar er is altijd een verschil tussen politieke maatschappelijke overtuigingen en feitelijke economie." Trump wordt maandagavond 18.00 uur Nederlandse tijd geïnaugureerd voor zijn tweede presidentstermijn.

Zuckerberg en Musk

De Mol noemt Meta-oprichter Mark Zuckerberg, die eerst anti-Trump was en hem van Facebook en Instagram verbande, als prominent voorbeeld. Zuckerberg verkondigde jarenlang dat factcheckers cruciaal voor de democratie waren, maar draait dat nu terug. Voor hem is het simpelweg bittere noodzaak om mee te waaien met de nieuwe wind die door het Witte Huis waait.

De techinvesteerder heeft een iets andere kijk op de situatie. "Als we teruggaan in de tijd, is het niet zo geweest dat hij heel graag factcheckers wilde. Dat heeft hij onder maatschappelijke druk ingevoerd."

Zuckerberg is niet de enige die een grote draai heeft gemaakt binnen de Amerikaanse politiek. Elon Musk was eerst openlijk Democraat, doneerde zelfs aan het campagneteam van Joe Biden, maar mag inmiddels de rechterhand van Trump genoemd worden.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag hier terug als podcast:

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

'Tech-industrial complex'

Ook Amazon-oprichter Jeff Bezos is maar wat blij met de inauguratie van Trump. Hij wil samen met Musk en Zuckerberg op de eerste rij zitten bij de ceremonie. Volgens Trump wordt het "de Gouden Eeuw van Amerika". Joe Biden, die dinsdag afzwaait, uitte in zijn afscheidsspeech grote zorgen over het feit dat de macht van Amerika in de handen van een paar rijke mensen ligt. Biden noemde het een 'tech-industrial complex'.

De Mol is niet verbaasd dat Europa geen Europese alternatieven heeft tegen de technologische ontwikkelingen van de VS. "We hebben er niet in geïnvesteerd. Het is een duidelijk moment waarop je als Nederland en Europa moet kijken hoe je hierop reageert. Hoe willen wij counterpart zijn voor de Verenigde Staten? Daar is veel te weinig aandacht voor, de berichtgeving is alleen negatief. Ik hoor niks over wat onze visie is. Er zijn veel kansen."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau