Minister van Financiën Eelco Heinen: 'Kapot bezuinigen wil niemand'
VVD-minister Eelco Heinen van Financiën reageert op uitspraken van coalitiegenoten Caroline van der Plas (BBB) en Geert Wilders (PVV): "Kapot bezuinigen wil niemand en dat doen we ook niet. Het gaat om het belastinggeld van de mensen thuis. Daar moet ik netjes mee omgaan."
In de coalitie is er onenigheid over geld in aanloop naar de voorjaarsnota. Zo zei PVV-leider Wilders deze week dat hij, met een historisch lage staatsschuld, geen reden ziet om verder te bezuinigen. Ook coalitiegenoot Henk Vermeer van de BBB zei eerder dat hij het niet zou accepteren dat Nederland kapot wordt bezuinigd. Minister Heinen benadrukt dat hij niet van plan is Nederland kapot te bezuinigen, maar dat hij wél zorgvuldig met de staatskas wil omgaan. Dat zegt hij tegen Rick Nieman in WNL Op Zondag op NPO 1.
Luister deze uitzending van WNL Op Zondag hier terug als podcast:
De lage staatsschuld vindt de minister geen reden om meer uit te geven: "Het klopt dat Nederland een lage staatsschuld heeft, maar de tekorten lopen op. Dan zul je ook snel die staatsschuld zien oplopen."
Volgens Heinen levert het niet bezuinigen ook problemen op voor de mensen thuis: "Als je bezuinigt, raakt dat mensen. Dat moeten we niet vergeten. Maar als je het niet doet, wordt het veel gemener. Dan krijg je inflatie. Daarom moeten we in het kabinet bespreken hoe we die inflatie naar beneden kunnen krijgen, want uiteindelijk leidt ook dat tot een belastingverhoging." De minister stelt dat dit bijvoorbeeld kan door een kleinere overheid met minder ambtenaren en minder subsidies.
Plan van Omtzigt
Ook het plan van Pieter Omtzigt, die opriep tot realistischere begrotingsramingen waardoor mogelijk 20 miljard euro aan extra belastinggeld vrijkomt, ligt volgens Heinen genuanceerder: "Was het maar waar. We houden inderdaad geld over, maar dat komt omdat we het geld niet uitgegeven krijgen."
Volgens de minister moet de overheid juist kritisch naar zichzelf kijken: “Het geld blijft nu op de plank liggen, maar in de toekomst ga je dat wel uitgeven. We moeten bezuinigen, want de tekorten lopen in de tussentijd op.”