In dit klooster komen gelovige millennials tot rust: 'Het eerste jaar deed de stilte echt pijn'
In de gemeente Deventer staat het klooster Nieuw Sion, een plek van ontmoeting, stilte en bezinning. Nadat elf jaar geleden de broeders uit het klooster vertrokken, dreigde de locatie haar functie te verliezen. Een groep mensen sprong in de bres en woont nu op het complex, waaronder steeds meer jongeren. Ze worden aangetrokken door de manier van leven en de missie.
Mensen die nu in het complex wonen, zijn niet meer de celibataire mannen van vroeger, maar gezinnen, stellen en alleenstaande mensen, ieder met een eigen appartement. Dat vertelt directeur van de gemeenschap en tevens bewoner Marten IJmker in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. "Het is niet alleen katholiek, er wonen ook protestantse mensen, anglicanen en evangelische mensen, die met elkaar zeggen: we geloven in Jezus Christus als onze God, maar we leggen de verschillen opzij en we komen hier samen om te leven."
'Stilte deed soms echt pijn'
In het klooster wonen op het moment van schrijven veertien volwassenen en acht kinderen. Daarnaast verblijven er tijdelijk twintig tot dertig jongeren. Alle bewoners zijn volledig toegewijd aan het kloosterbestaan. Ze delen gebedsmomenten en dragen bij aan onderhoud. Waaronder Henk, die inmiddels drie jaar in het klooster woont en afkomstig is uit de binnenstad van Utrecht. "Het eerste jaar deed de stilte soms echt pijn."
Toch heeft het kloosterleven Henk veel gebracht. "Geluk over een hele linie. Het is een gemeenschap die goed voor mij is en ik denk dat ik ook goed voor hen ben." Het geloof speelt daarin een grote rol. Toch gaat het er anders aan toe dan in de traditionele kerk waar hij voorheen naartoe ging. "Hier heb je geen prekers. Niemand zegt hier hoe hij of zij vindt hoe het zou moeten gaan. Juist de stilte is heel prettig."
Klooster met verdienmodel
55 procent van de respondenten vindt dat de Nederlandse overheid een bijdrage moet leveren aan de gemeenschappen achter kerken, blijkt uit een rondgang van Stand van Nederland: Generatie Next. Veel kerken zijn afhankelijk van giften om te kunnen voortbestaan.
Het klooster heeft meerdere manieren om zijn toekomst te garanderen. Bewoners betalen een maandelijks huurbedrag om op het complex te kunnen wonen. "Je betaalt huur aan onszelf, want we zijn met elkaar de stichting. We beheren het en hebben geen winstoogmerk", zegt IJmker. "De meesten hier hebben een baan buiten de deur voor twee à drie dagen per week."
Een à twee dagen zijn ze in het klooster bezig, vervolgt hij. "De huur die je betaalt is 'sociale huur', om het mogelijk te maken voor mensen dat je veel tijd in het klooster stopt."
Overnachtingen
Het klooster biedt daarnaast overnachtingen aan. Voor het gastenverblijf betaalt een persoon 60 à 65 euro inclusief ontbijt. "Bij een hotel zit je zo aan de 100 euro." Daarnaast beschikt het klooster over een moestuin en een bierbrouwerij. "Maar verreweg het belangrijkste is ons gastenhuis."
Vanwege grote belangstelling hebben inwoners van het klooster inmiddels een tweede gastenverblijf verbouwd, omdat steeds meer mensen daarnaartoe komen. "Hoe zwaarder de samenleving zich voelt, hoe drukker het hier is."
Verlies van 20.000 euro
Het uiteindelijke doel is dat de bewoners van het klooster winst maken met hun diverse bedrijfstakken. Het verdienmodel is wel een proces van de lange adem. "Het afgelopen jaar hadden we een verlies van 20.000 euro. Dat is voor ons erg zuur, omdat we niet echt vermogen hebben. Maar we zijn zo goed aan het bouwen en investeren, dat het erbij hoort dat je er nog niet bent."
Het doel is om de plek te behouden als locatie waar (gelovige) mensen tot rust kunnen komen. "Onze kloosterbedrijven staat in het teken van die rust. Als het te groot wordt, gaan we weer downsizen. De kunst is dat alles met elkaar in verbinding staat. Hoe meer gasten naar ons gastenhuis komen, hoe meer we verdienen en hoe meer we betekenen voor de samenleving."
Hoe komt het dat in traditionele kerken steeds meer lege banken te zien zijn, terwijl andere kerken of gemeenschappen juist meer millennials weten aan te trekken? Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.