ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd
Veiligheid

OV wil dat boa's identiteit sneller kunnen vaststellen: 'Boa's laten zwartrijder soms gaan'

Peter Visser

Het openbaar vervoer wil dat boa's sneller de identiteit van een persoon kunnen vaststellen. Nu moeten zij vaak lang wachten op assistentie van de politie, waardoor ze in sommige gevallen zwartrijders laten gaan, zegt voorzitter van OV-NL Hatte van der Woude in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Een pilot in Rotterdam vorig jaar, waarbij agenten niet fysiek naar de boa's toekwamen, maar op afstand assisteerden, wierp vruchten af. "De politie vertelt wie de boa voor zich heeft, maar de wachttijd is vijf minuten en geen uur", zegt Van der Woude, die spreekt van "goede ervaringen" met de pilot. 

"Het scheelt enorm veel politiecapaciteit, duizenden uren, en de boa kan sneller door", zegt de OV-NL-voorvrouw. "Wat je nu ziet is dat boa's er tegenop zien om lang te wachten en daarom iemand laten gaan. Dat is niet goed voor de aanpak van zwartrijden en overlast."

Volgens Erik Tent, een boa in het openbaar vervoer tussen Zwolle en Emmen, klopt het dat het wachten op de politie voor veel boa's frustrerend is. "Waar we het meest tegenaan lopen is dat als we te maken hebben met een vreemdeling die reist naar Ter Apel om asiel aan te vragen, die niet geregistreerd is in Nederland. Maar misschien dat ze hier wel een keer zijn geweest. Wij zouden dat graag willen vaststellen door middel van een ID-vaststelling, zoals de politie dat kan."

Met hulp van de politie op afstand, zoals bij de pilot in Rotterdam, is hij "absoluut geholpen". "Het gebied tussen Zwolle en Emmen is vrij groot. Het duurt soms lang voordat de politie er is. Of als de politie andere prioriteiten heeft, gaan dit soort mensen vrijuit", erkent hij. "Tijdens het wachten gaat het bovendien vaak mis. Dat zijn de escalatiepunten."

'De politie heeft wel wat beters te doen'

In 2023, voor de pilot, moest de politie alleen al in Rotterdam vijfduizend keer een boa komen helpen bij het vaststellen van de identiteit. "De politie heeft echt wel wat beters te doen", zegt Van der Woude, die benadrukt dat de werkwijze van de pilot geen extra kosten oplevert. 

OV-NL deed zes aanbevelingen aan de politiek om overlast en zwartrijders tegen te gaan. Van der Woude: "Vier gaan over het vaststellen van de identiteit en twee gaan over het makkelijker uitwisselen van gegevens." Het uitwisselen van gegevens makkelijker worden, zodat vervoerders in verschillende delen van het land weten wanneer een reiziger ergens voor overlast heeft gezorgd.

Ze hoopt dat Den Haag luistert. "Als je dit nationaal en structureel wil uitvoeren, moet je ervoor zorgen dat alles wettelijk goed is verankerd."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Moeten we ons voorbereiden op een HMPV-pandemie?
1:03

Moeten we ons voorbereiden op een HMPV-pandemie?

'Zwaarste criminelen communiceerden langdurig met elkaar in EBI'
1:32

'Zwaarste criminelen communiceerden langdurig met elkaar in EBI'

'Opnieuw meer bedreigingen tegen journalisten'
1:07

'Opnieuw meer bedreigingen tegen journalisten'

'Geen vuurwerkverbod om problemen in Amsterdam en Rotterdam'
1:15

'Geen vuurwerkverbod om problemen in Amsterdam en Rotterdam'

'Zeker asielminister Faber is gegroeid in haar rol'
1:32

'Zeker asielminister Faber is gegroeid in haar rol'

Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?
0:56

Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau