GroenLinks-PvdA bereid om coalitie te helpen met voorjaarsnota, maar: 'Onderwijsbezuiniging moet van tafel'
De voorjaarsnota zal het kabinet een flinke dopper opleveren. Om voor de plannen, waarvan een groot deel zal bestaan uit bezuinigingen, doorgang te vinden, zal de coalitie de steun nodig hebben van de oppositie. De grootste oppositiepartij, GroenLinks-PvdA, is bereid de coalitie te steunen onder een aantal voorwaarden.
Eerder op vrijdag zei minister van Financiën Eelco Heinen dat de blijvend hoge inflatie de noodzaak onderstreept om te bezuinigen. Door minder uit te geven kan de overheid bijdragen aan het beteugelen van de inflatie, zei Heinen voor de ministerraad.
Een aantal coalitiepartijen hebben al aangegeven het niet met Heinen eens te zijn. Onder meer bij de BBB ligt de boodschap van Heinen gevoelig. BBB-Kamerlid Henk Vermeer vreest dat Nederland op deze manier 'kapot wordt bezuinigd'. In het Radio 1-programma Sven op 1 pleitte hij er zelfs voor dat de overheid juist meer moet gaan uitgeven. Maar daar wil Heinen absoluut niet in meegaan.
Er moet geld bij op de voorjaarsnota, waarschuwt @BoerBurgerB-Kamerlid @henkvermeer. ‘Er moet ruimte komen. Wij accepteren niet dat Nederland kapot wordt bezuinigd. Het is gezond verstand om nou eens goed te gaan begroten.’ @Sven_op_1 #WNL pic.twitter.com/HGMuXN56Jy
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) January 6, 2025
Om toch voldoende steun voor de voorjaarsnota te krijgen, zullen ook oppositiepartijen hun fiat moeten geven aan zijn plannen. "Heinen mag zeker bij mij langskomen om te praten, dat mag altijd. Maar voordat GroenLinks-PvdA de coalitie steunt in de voorjaarsnota, zullen een aantal harde noten gekraakt moeten worden", zegt leider Frans Timmermans in Café Kockelmann op NPO 2.
Onderwijs
En één van die harde noten is de bezuiniging op onderwijs. "Bezuinigingen op onderwijs willen wij niet hebben. De bezuinigingen die nu zijn afgesproken, moeten echt van tafel. Dat is een harde eis."
Een tweede harde eis die Timmermans aandraagt, is de lastenverdeling in de samenleving. "De belasting op arbeid is nog altijd veel te hoog waardoor mensen niet goed kunnen rondkomen. Anderzijds maken bedrijven miljarden winsten, terwijl daar de belasting juist te weinig wordt geheven. Die belastingdruk moet echt anders. De verdeling in wie betaalt is totaal scheefgegroeid", aldus Timmermans.