Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Apothekers gaan meerdere dagen in staking: 'Tijd dat minister Agema wakker wordt'

Hans Stehouwer

Vakbonden FNV en CNV organiseren meerdaagse landelijke stakingen van apotheekmedewerkers. Eerder werd een staking verboden door de rechter. Apothekers eisen zes procent loonsverhoging en een lagere werkdruk.

Willemijn Dool is apotheekmedewerker in Katwijk en doet mee aan de staking. "Ik wil graag een betere beloning voor ons werk, maar ik wil ook dat we in de toekomst nog steeds apothekersassistentes in de apotheek hebben", verklaart Dool in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "De schoolbanken blijven leeg en de uitstroom, vooral naar het ziekenhuis, is hoog. Dus we hebben steeds grotere personeelstekorten."

Kloof met ziekenhuizen verkleinen

"We zullen toch bij de werkgevers blijven aankloppen", vult FNV-bestuurder Ralph Smeets aan. "Zij zijn eindverantwoordelijk om met ons een cao af te spreken. Daarnaast proberen we ook bij zorgverzekeraars financiële middelen te krijgen, zodat zij gezamenlijk de kloof met de cao Ziekenhuizen proberen te verkleinen."

De stijgende zorgverzekeringen staan volgens Smeets los van de actie. "Die stijging heeft in ieder geval niet te maken met de lonen van apotheekmedewerkers, want die hebben in 2024 totaal geen loonsverhoging ontvangen. Apotheekmedewerkers hebben ook te maken met stijging van kosten, huur, gas, licht en de boodschappen. Dus het lijkt me logisch dat iedereen dezelfde bijdrage wil."

Agema

De vakbonden en de apothekers gaan door tot er een oplossing is. "We zullen door moeten gaan", aldus Smeets. "Uiteindelijk denk ik dat de oplossing moet komen vanuit de politiek. Minister Agema is en blijft eindverantwoordelijk en het wordt tijd dat ze wakker wordt."

Ralph Smeets
FNV-bestuurder

“Minister Agema is en blijft eindverantwoordelijk en het wordt tijd dat ze wakker wordt.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Apotheekeigenaar Piet Ooms zit om de tafel met de FNV. Het geld ontbreekt volgens hem om aan de zes procent loonsverhoging te voldoen. "De apotheekmedewerkers worden betaald vanuit de apotheekkas. Maar de apothekers moeten het salaris ook krijgen betaald door de zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars hebben twaalf jaar lang afbraakbeleid gevoerd, waardoor wij niet voldoende geld krijgen om de salarissen te kunnen betalen. Die zeggen alleen maar: minder, minder, minder."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Moeten we ons voorbereiden op een HMPV-pandemie?
1:03

Moeten we ons voorbereiden op een HMPV-pandemie?

'Zwaarste criminelen communiceerden langdurig met elkaar in EBI'
1:32

'Zwaarste criminelen communiceerden langdurig met elkaar in EBI'

'Opnieuw meer bedreigingen tegen journalisten'
1:07

'Opnieuw meer bedreigingen tegen journalisten'

'Geen vuurwerkverbod om problemen in Amsterdam en Rotterdam'
1:15

'Geen vuurwerkverbod om problemen in Amsterdam en Rotterdam'

'Zeker asielminister Faber is gegroeid in haar rol'
1:32

'Zeker asielminister Faber is gegroeid in haar rol'

Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?
0:56

Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau