Replica van het Achterhuis in New York in de maak: 'De familie Frank had een bijzondere band met de VS'
Eind januari opent in New York een grote tentoonstelling over het leven van Anne Frank. Extra bijzonder: speciaal voor de tentoonstelling is het gehele Achterhuis nagemaakt.
De opening van de tentoonstelling valt samen met de tachtigjarige bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz, waar meer dan een miljoen mensen werden omgebracht. Auschwitz is ook de plek waar Anne Frank, haar zus Margo en moeder werden omgebracht. Alleen vader Otto overleefde de oorlog.
"Het verhaal van Anne en haar familie is altijd al ongekend populair geweest in de Verenigde Staten. Dat zien we ook aan de bezoekersaantallen van het Achterhuis in Amsterdam, een kwart van de bezoekers komt uit Amerika", zegt Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Leopold verklaart de populariteit bij de Amerikanen door de banden die de Joodse familie had met hun land. "Otto Frank heeft in de jaren 20 in New York een tijd gewerkt. De zusjes Anne en Margo hebben voor de oorlog lange tijd gecorrespondeerd met andere meisjes van hun leeftijd in de VS."
Toen de Duitsers Nederland binnenvielen, heeft Otto Frank nog geprobeerd om naar New York te vluchten met zijn gezin. "Hij zocht toen contact met verschillende families in die stad." Maar vluchten lukte niet meer. Een groot deel van de oorlog brachten ze muisstil door in het Achterhuis, een verborgen woning in een statig pand aan de Prinsengracht in Amsterdam. De familie werd vergezeld door de familie Van Pels.
Tentoonstelling
De tentoonstelling in New York is vanaf 27 januari te zien bij het Center for Jewish History in Manhatten. Naast het levensverhaal van Anne en haar familie, is ook de opkomst van het nationaalsocialisme onderdeel van de tentoonstelling.
De stichting hoopt vooral dat het verhaal een nog groter publiek gaat bereiken en dat de herinneringen aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog niet verloren gaan. "In tijden zoals deze is het verhaal urgenter dan ooit. Dit nooit meer", aldus Leopold.