Opnieuw meer bedreigingen tegen journalisten: 'We hebben een cultureel-maatschappelijk probleem'
In 2024 zijn opnieuw meer journalisten lastiggevallen dan in de twee jaren ervoor, meldt platform PersVeilig. Vorig jaar kwamen 249 meldingen van belagingen binnen bij PersVeilig, tegenover 218 in 2023 en 198 in 2022.
Jan-Kees Emmer is voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf en hoort vaak schrijnende verhalen van oud-collega's. "Het wordt ook elk jaar erger, de wijze waarop ze bedreigd worden", zegt Emmer in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Krantenjournalisten hebben het ietsje makkelijker, want die kunnen wat anoniemer zijn. Maar cameramensen en fotografen zijn herkenbaar en steeds meer een doelwit."
Volgens Emmer is er maar één manier om het probleem tegen te gaan. "Dat is zero tolerance. Zwaar straffen op het moment dat je gepakt wordt als je journalisten intimideert. Zo zwaar dat je het wel uit je hoofd laat. Onze vrije rechtsstaat kan niet dulden dat mensen op deze manier geïntimideerd worden."
Maatschappelijk probleem
Media-expert Paul Römer ziet een groter maatschappelijk probleem. "Het is een trend, ook bij hulpverleners die worden aangevallen als ze hulp verlenen. Hoe haal je het in je hoofd? Instituties ie vroeger onaanraakbaar waren, krijgen het steeds moeilijker."
"Door de verharding en de verhuftering van de maatschappij. Ik weet niet of zwaarder straffen daar nou de oplossing voor is. We hebben met z'n allen een cultureel-maatschappelijk probleem dat we mensen niet meer respecteren in vakken die heel belangrijk voor ons zijn."
Bij de meeste incidenten vorig jaar ging het om bedreigingen (99 keer), discriminatie of intimidatie (72 keer) en fysiek geweld (56 keer). Incidenten in die laatste twee categorieën kwamen vaker voor dan een jaar eerder, maar het aantal bedreigingen nam juist af ten opzichte van 2023. De incidenten vonden 68 keer mondeling plaats en 46 keer via sociale media.