Excentrieke reizen steeds populairder, man-vrouw-verdeling nog altijd traditioneel
De vakantiebeurs voor bijzondere reizen, de tegenhanger voor de meer commerciële vakantiebeurs, wint aan terrein. De vakantiebeurs richt zich onder meer op skiën in Iran of zoektochten naar de ijsbeer. Naast verschuivingen in vakanties neemt Tanja Traag, hoofdsocioloog van het CBS, nog zeven trends waar in 2025.
Traag ziet niet per se dat mensen in staat zijn om meer te betalen voor hun vakanties. "Voor zover ik weet niet", zegt Traag bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Als je kijkt naar vakantiebestemmingen van de gemiddelde Nederlander, is dat nog steeds wel heel standaard. Met de vouwwagen naar Frankrijk, Spanje, Duitsland, dat zijn toch wel de bestemmingen waar de meeste mensen nog steeds naartoe gaan."
Nieuwe gebieden
Media-expert Paul Römer is fan van excentrieke bestemmingen. "Ik ga graag op reis, dat heb ik ook veel gedaan in m'n leven. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat mijn werk mij de hele wereld over heeft gebracht. Ik vind het interessanter om iets spannends te doen en iets nieuws te ervaren dan een week lang in een all-inclusive hotel in Spanje of Turkije te gaan zitten. Als je dat wel wil, moet je dat zeker ook gaan doen. Maar ik vind het leuk om nieuwe gebieden te ontdekken voor mezelf."
"Ik ben voor de krant op de Zuidpool geweest", vertelt Amerika-kenner Jan-Kees Emmer. "Ik raad iedereen aan om te gaan kijken. Aan de andere kant hoop je weer niet dat iedereen gaat kijken, want daarmee is het dan ook bedorven. Dus daar zit dan ook meteen die frictie."
Politiek actiever
Een van de ontwikkelingen die Traag ziet, is dat we politiek actiever worden. "Het politieke vertrouwen is gekelderd", weet Traag. "Zowel in de Tweede Kamer als in politici. In de coronatijd was het heel hoog. Ook dat verraste mensen wel."
"Maar het is eigenlijk niet zo vreemd", betoogt ze. "In tijden dat het niet goed gaat, trekken mensen zich op aan mensen die iets kunnen. Vervolgens keldert het vertrouwen in de politiek. De mate waarin mensen politiek actief zijn, is wel gestegen. Met name bij de jongeren."
Traditioneel
We zijn wel nog heel traditioneel, neemt Traag ook waar. "Dat traditionele zit 'm vooral in man-vrouw-rolverdelingen. De vrouwen zorgden voor het kinderen en het eten en de mannen verzamelden het eten. Eigenlijk is dat nog steeds een beetje zo, alhoewel we nu niet meer in grotten wonen. Bij de meerderheid van de stellen werkt hij het meest en zorgt zij het meest. Heel veel stellen willen dat wel anders, maar slechts één op de tien lukt dat. De zorgtaak komt heel erg bij de moeder terecht."