Cartoonist The Washington Post stapt op na niet publiceren spotprent: 'Gevaar voor vrije pers'
Een cartoonist die al jaren voor The Washington Post werkt heeft ontslag genomen na ophef over een spotprent. In de afbeelding knielen een aantal machtige Amerikaanse mannen, waaronder eigenaar van de krant Jeff Bezos, met een grote zak geld voor een standbeeld van Donald Trump. De krant weigerde de spotprent te publiceren.
Ann Telnaes (64) werkte sinds 2008 voor The Washington Post en heeft meerdere onderscheidingen ontvangen, waaronder de Pulitzerprijs. Het is voor het eerst dat een cartoon van haar hand door de krant wordt geweigerd. Ze noemde het niet plaatsen van de afbeelding een "gevaar voor de vrije pers" en een "gamechanger".
Amerikakenner Jan-Kees Emmer sluit zich daar in Goedemorgen Nederland op NPO 1 naadloos bij aan. "Het is een voorbeeld van de zelfcensuur die de Amerikaanse media zich sinds de overwinning van Trump oplegt."
Media is bang voor Trump
Kranten durven Trump en de groep om hem heen niet aan te pakken, ziet Emmer. "Ze zijn bang voor de gevolgen richting de media. ABC News moest na een schikking tien miljoen aan Trump betalen", noemt hij een voorbeeld. "Ze willen geen ruzie met Trump, omdat ze niet weten wat dat kan betekenen. Misschien dat Trump dan wel wraak neemt tegen de media."
Media-expert Paul Römer plaatst een kanttekening. "Misschien dat Bezos het zelf niet leuk vindt dat hij als slippendrager wordt vertoond." Hij ziet dat miljardairs eigenaar zijn van grote nieuwsmedia "en hun persoonlijke voorkeur daarin laten blijken". Dat is "doodeng", benadrukt Römer.
2025 starts with yet another blow to cartooning; @AnnTelnaes quits The Washington Post after a cartoon criticizing owner Jeff Bezos is refused.
— Tjeerd Royaards (@Royaards) January 5, 2025
Unfortunately Ann’s case if far from unique. More on the @cartoonmovement blog: https://t.co/wYjAxMA2Mn pic.twitter.com/1vWw7MCtqS
'Gevaar voor vrije democratie'
Bezos, sinds 2013 eigenaar van The Washington Post, heeft zich de afgelopen tien jaar echter geen moment met de inhoud van de krant bemoeid, countert Emmer. "Maar wat er nu gebeurt, is een gevaar voor de vrije democratie. Het is de vraag of dat doorsijpelt naar andere delen in de wereld. Gaan we dit hier ook meemaken?"
De kracht van de spotprent zelf steekt Römer niet onder stoelen of banken. "Dit is precies wat er aan de hand is. Je kunt niet zeggen dat het een slechte prent is of dat je een grote groep mensen beledigt. Onbegrijpelijk dat deze is afgekeurd."