BBB waarschuwt Eelco Heinen (Financiën): 'Accepteren niet dat Nederland kapot wordt bezuinigd'
BBB-Kamerlid Henk Vermeer waarschuwt dat het kabinet niet de hand op de knip moet houden op basis van CPB-ramingen. "We gaan niet accepteren dat Nederland kapot wordt bezuinigd", zegt Vermeer in het radioprogramma Sven op 1.
Volgens de financieel woordvoerder van BBB wacht het kabinet dit jaar "een paar forse uitdagingen, met name op het gebied van financiën en economie". "Er zullen stevige besluiten genomen moeten worden over hoe wij verdergaan met onze Rijksfinanciën en de energietransitie. Dat wordt nog wel ingewikkeld."
Dat heeft volgens Vermeer "vooral te maken met de manier waarop we met onze begrotingsregels omgaan en de schattingen over hoeveel geld er binnenkomt en eruit gaat". Het Centraal Planbureau (CPB) meldde in de raming afgelopen zomer dat het begrotingstekort in 2025 dreigt op te lopen naar 2,6 procent.
Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) zei in augustus dat bezuinigingen mogelijk noodzakelijk zijn. Hij zal "nee" verkopen aan zijn collega-kabinetsleden met wensen die geld kosten en noemde dat een "zure boodschap". Vermeer waarschuwt dat de ramingen van het CPB vaak te somber zijn.
Luister deze uitzending terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.
'Onacceptabel dat Nederland kapot wordt bezuinigd'
Hij wil dat Heinen niet onnodig de hand op de knip houdt. "Het zijn ramingen van het CPB, maar het kabinet neemt uiteindelijk een besluit. Het kabinet moet het politieke lef hebben om gewoon een besluit te nemen waarvan zij vinden dat die realistisch zijn en nodig zijn."
Sterker nog: wat Vermeer betreft legt Heinen de adviezen van de rekenmeesters naast zich neer. "Ik vind het onacceptabel dat Nederland kapot wordt bezuinigd via boekhoudkundige regels. Ik ga dat niet accepteren. We hebben de laatste paar jaar steeds gezien dat er tientallen miljarden verschil zat tussen wat begroot was en wat er uiteindelijk gebeurde."
"As je op basis van de ramingen heel zware maatregelen treft die de economie een zware slag toebrengen, dan is dat gewoon heel dom beleid", waarschuwt de rechterhand van Caroline van der Plas. Hij wil er geld bij op de voorjaarsnota, maar van een breekpunt spreekt hij niet. "Het is gewoon gezond verstand om nou eens goed te gaan begroten. Er moet ruimte komen."
Rusland
Volgens Vermeer, ook buitenlandwoordvoerder namens BBB, is er een veiligheidsdreiging vanuit Rusland. "Maar ik zie die niet zo acuut als sommigen het roepen. Rusland is niet zo naïef om maar gewoon ieder land aan te gaan vallen. Ik denk wel dat we de afgelopen jaren in Nederland wat in slaap zijn gesust en dat wij ons te weinig realiseren dat veiligheid niet vanzelfsprekend is, net als voedselzekerheid niet vanzelfsprekend is."
Tegelijkertijd stelt zijn partij kritische vragen over de Nederlandse steun aan Oekraïne. Over de kritiek daarop zegt hij: "Dat vind ik complete bullshit. Als wij in Nederland als volksvertegenwoordiger niet meer vragen mogen stellen over besluiten die het kabinet neemt, dan zijn wij net zo ver van huis als de Russen met Poetin, want zij mogen ook niet zeggen wat ze vinden en vragen stellen."
Hij gaat verder: "Ik vind het een heel gevaarlijke ontwikkeling dat elke vraag over Oekraïne taboe verklaard wordt of uitgelegd wordt als een promotiepraatje voor Poetin. Dat is echt je reinste onzin. De mensen die zeggen dat wij Poetin-taal spreken, moeten echt in de spiegel kijken. Ze moeten zich afvragen waar ze mee bezig zijn. Zij zijn ook volksvertegenwoordigers en hebben de taak om de regering te controleren en daar vragen over te stellen", zegt Vermeer, die benadrukt: "Ik doe geen aannames, ik stel gewoon vragen."
Meer aandacht voor eigen land
63 procent van de Nederlanders wil dat het kabinet zich minder richt op het buitenland, bleek vorige week uit onderzoek van het Sociaal- en Cultureel Planbureau (SCP). Vermeer begrijpt dat. "Ik ben buitenlandwoordvoerder vóór Nederland. Het Nederlandse belang is dat wij onze economie overeind houden, dat mensen hier voldoende welvaart hebben en de armoedecijfers teruggedrongen worden."
Tekst gaat verder onder X.
Volgens @henkvermeer (@BoerBurgerB) zijn we de afgelopen jaren in slaap gesust als het gaat om dreiging vanuit Rusland. Tegelijkertijd stelt de partij Kamervragen over steun aan Oekraïne. Over de kritiek daarop zegt hij: “Dat vind ik complete bullshit. Als wij geen vragen mogen… pic.twitter.com/7vQrD3CDXL
— Sven op 1 (@Sven_op_1) January 6, 2025
Daarom volgt hij de miljardensteun aan Oekraïne kritisch. "Als je kijkt wat er gebeurt op dit moment met de energietransitie en de grote verschillen in elektriciteitsprijzen tussen Nederland en buurlanden, dan zijn wij een pad aan het inslaan waarbij we onze eigen economie om zeep helpen", zegt het BBB-Kamerlid.
Vermeer denkt dat dat uiteindelijk zelfs gevolgen kan hebben voor de steun aan Oekraïne. "Als wij voldoende geld willen investeren in Defensie, veiligheid en voedselzekerheid, dan hebben wij het Nederlandse bedrijfsleven nodig, want zij zorgen voor inkomsten voor de Staat. Dat zijn niet de boswachters, radiojournalisten of Tweede Kamerleden."