Europese staalindustrie heeft het moeilijk: 'Een fonds, afkomstig uit landbouwgelden, moet de industrie helpen'
Stevige verduurzamingsmaatregelen en fikse concurrentie uit China hebben de Europese staalindustrie in een onstuimig klimaat gebracht. Overheden doen er alles aan om de industrie overeind te houden. Een Europees fonds, met geld dat in eerste instantie bedoeld was voor de landbouw, zou een oplossing kunnen zijn.
"Op dit moment gaat één derde van de Europese gelden naar de landbouw omdat we als Europa autonoom wilden zijn op het gebied van voedselproductie. En nu willen we ook dat we autonoom zijn op het gebied van staalproductie en dus moet de staalindustrie worden geholpen", zegt Brigitte van den Berg, Europarlementariër namens D66, in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.
Luister hier het hele gesprek. De tekst gaat hieronder verder.
Van den Berg maakt zich vooral zorgen over de 'staaldumpingen' van China op de Europese markt. Overproductie van staal in China ten opzichte van de vraag zorgt namelijk voor heel lagen staalprijzen en een agressieve export, waardoor de meeste staalproducenten in Europa verlies lijden.
'Het moet ergens vandaan komen'
"We willen dat staal in Europa ook in Europa gemaakt wordt, maar dan moet je er wel voor zorgen dat de industrie kan blijven bestaan en niet kopje onder gaat door deze moordende concurrentie", zegt Van den Berg. "Op dit moment gaat er ontzettend veel geld naar de landbouw en geld voor een eventueel fonds voor de Europese staalindustrie moet ergens vandaan komen."
Want als een dergelijk fonds er niet komt, is het volgens Van den Berg nog maar de vraag of de staalindustrie in Europa een toekomst heeft. Tel daar de strenge verduurzamingsmaatregelen bij op die de fabrieken voor 2030 moeten hebben doorgevoerd en de staalindustrie kan - zonder extra steun uit Brussel - een toekomst op zijn buik schrijven, aldus de Europarlementariër.