Grote Amerikaanse bedrijven trekken diversiteitsbeleid in: 'Ook in Nederland mogelijk'
De Amerikaanse autofabrikant Ford, supermarktketen Walmart en nog een aantal andere grote bedrijven gaan het diversiteitsprogramma voor hun werknemers aanpassen en zelfs deels terugdraaien. De winst van Donald Trump bij de verkiezingen heeft hen dat doen besluiten.
"Een overgroot deel van het land heeft op de conservatieven gestemd tijdens de laatste verkiezingen. De conservatieven zijn nooit groot voorstander geweest van een diversiteitsbeleid en nu een groot deel van de kiezers op Trump heeft gestemd, vindt men dat een diversiteitsbeleid niet vertegenwoordigt wat een groot deel van de kiezers wil", legt VVD-prominent Halbe Zijlstra uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Onder een diversiteitsbeleid kan worden verstaan het gebruiken van genderneutrale taal, het aanbieden van kolf-en gebedsruimten en het bieden van meer kansen aan lhbti+'ers en mensen uit minderheidsgroepen op promoties. "Jarenlang hebben bedrijven zoals Ford en Microsoft hierop gehamerd en nu wordt het ineens teruggedraaid", aldus Zijlstra.
Betere afspiegeling
Zijlstra zelf vindt die beweging 'erg jammer'. "Een organisatie die inclusief en divers is, zorgt voor een betere afspiegeling van de gehele samenleving. Bij een organisatie als de Rijksoverheid is dat ontzettend belangrijk." Ook is een dergelijk beleid volgens Zijlstra van belang om zo 'verschillende denkbeelden bij elkaar te brengen'. "Het wordt anders één grote echokamer en dan kom je met elkaar niet verder."
Of de trend van het schrappen van diversiteitbeleid ook naar Nederland overwaait, is lastig te zeggen. "Vaak is dat wel het geval; wat er in Amerika gebeurt, zien we een paar jaar later hier weer terug."
Uit recent onderzoek van Berenschot onder HR-professionals blijkt al wel dat aandacht voor diversiteit op de werkvloer buiten de top 10 valt van hun prioriteitenlijst. De redenen hiervoor hadden weinig te maken met conservatieve denkbeelden, maar eerder met hoge werkdruk door personeelstekorten.