Tata Steel voor de rechter: 'Je moet je afvragen of deze lelijke puist houdbaar is'
Tata Steel Nederland staat dinsdag voor de rechter in Haarlem. De zaak gaat over de last onder dwangsommen die door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD) zijn opgelegd aan het bedrijf in verband met zogenoemde ongare ovens.
"Ze houden zich niet aan de afspraken", zegt journalist Sjuul Paradijs bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat zie je stelselmatig. Er worden allerlei beloftes gedaan. Er komt groene staal, er komen verbeterplannen. Ondertussen zie je die gezondheidstoestand. Je moet je echt afvragen of deze lelijke puist in het IJmondgebied langer houdbaar is."
"Je kunt je echt afvragen of je dit nog kan handhaven in een heel dichtbevolkt gebied", vervolgt Paradijs. "We hebben natuurlijk discussies over Groningen gehad, over Schiphol. Je kunt je afvragen of dit op lange termijn houdbaar is."
Duizenden werknemers
Over de duizenden werknemers bij Tata Steel zegt Paradijs: "Het aantal werknemers is behoorlijk teruggelopen de afgelopen jaren. Met name de provincie heeft er veel geld ingestopt vanwege die werkgelegenheid. Je kunt je ook bedenken dat je op termijn daar een enorme economische boost krijgt omdat je daar een nieuwe stad kunt bouwen. Er ontstaat schone werkgelegenheid. Ik zeg niet dat het moet gebeuren en ik begrijp ook het belang van de werknemers. Maar je moet je echt afvragen of hier de toekomst ligt van de staalindustrie in Nederland."
D66-Kamerlid Jan Paternotte hoopt op een groene staalfabriek in de toekomst. "Uiteindelijk moet je de staal anders ergens anders vandaan halen. We hebben het wel nodig. Het is of daar of niet. Het moet uiteindelijk wel ergens geproduceerd worden."