Asielminister Faber opnieuw onder vuur: geen contact met Kamerleden en 'onbereikbaar voor buitenwereld'
NRC komt dinsdag met een vernietigend profiel over Asielminister Marjolein Faber. Tessa van Viegen, politiek verslaggever van WNL, ziet dat de PVV-bewindsvrouw politieke voelsprieten lijkt te missen. "Er is geen contact met Kamerleden. Dat is echt heel apart."
Faber komt er niet goed vanaf in NRC. "Ongrijpbaar voor haar ambtenaren, onbereikbaar voor de buitenwereld: minister Faber opereert ‘volstrekt ongebruikelijk’", kopt de krant dinsdag, op basis van een rondgang langs betrokkenen.
"Het zijn dingen die we eigenlijk wel wisten van wat ik hoor in Den Haag", reageert Van Viegen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Maar als je het zo opgesomd ziet in een artikel, realiseer je maar weer eens hoe ongebruikelijk het is hoe de dingen gaan. Wat opvalt is dat er nog steeds - terwijl er vrijdag twee conceptwetsvoorstellen door de ministerraad gaan - geen contact met Kamerleden is. Dat is echt heel apart."
Op tafel ligt vrijdag de veelbesproken asieldeal en het 'strengste asielbeleid ooit', zoals is aangekondigd in het regeerprogramma. "Dat moet nu in de praktijk worden gebracht", vervolgt de politiek verslaggever. "Daar staat onder meer dat regels voor nareizigers worden verscherpt en asielzoekers geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd meer krijgen."
Ongebruikelijke manier van communiceren
Faber communiceert niet met Kamerleden, zegt Van Viegen. "Normaal gesproken vraag je aan partijen hoe zij erin zitten, zeker bij coalitiepartijen. Dat doe je om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Zelfs dat gebeurt gewoon niet. Dat is iets dat enorm opvalt en heel ongebruikelijk is in Den Haag."
Het is ook nog maar de vraag of de wetsvoorstellen door de ministerraad gaan. "Je zag de afgelopen tijd al veel kritiek op deze wetsvoorstellen ontstaan. Er zijn allemaal organisaties gevraagd naar hun mening en naar de uitvoerbaarheid."
"Bij de onbepaalde tijdsvergunning moet je bijvoorbeeld iedere keer opnieuw beoordelen of een asielzoeker wel of niet mag blijven. Dat zorgt voor veel druk op de IND en rechters. Zij hebben daar al eerder flink over aan de bel getrokken en maken zich grote zorgen."
Met de alarmerende uitspraken van de rechtspraak in het achterhoofd, vraagt Van Viegen zich van af of de plannen van Faber het redden en op steun van NSC kunnen rekenen. "Dat ze iets wil bereiken, daar valt iets over te zeggen. Rond dit onderwerp leven veel zorgen, dat hebben we gezien door de verkiezingsuitslag."
Van Viegen benadrukt die uitslag niet te willen "bagatelliseren". "Maar de manier waarop Faber handelt, kan politiek veel slimmer. Als je mensen meekrijgt, kun je meer bereiken. Dat gaat hier fout."
Paternotte: 'Wat doet Faber dan wel?'
D66'er Jan Paternotte zegt nog nooit contact te hebben gehad met de Asielminister. "Ze belt inderdaad nooit, dat hoor ik van collega's. Maar ook niet met burgemeesters in het land die te maken hebben met asielopvang. Eric van den Burg, haar voorganger (hij was staatssecretaris, red.), leefde ongeveer aan de telefoon."
"Hij was heel de tijd met iedereen in gesprek. Faber belt niet, houdt geen contact, maar stuurt wel een e-mail wat het beleid wordt, terwijl het helemaal niet te doen is", verzucht het Tweede Kamerlid.
Volgens hem zijn de grenscontroles die Faber instelt illustratief voor haar beleid. "Dan is het wel handig dat je even belt met de burgemeester in een gemeente dat je daar de grensovergang gaat controleren. Dat heeft effecten op verkeer naar de andere kant van de grens. Als je dat niet doet, wat doe je dan wel? Je moet communiceren om samen te werken, anders krijg je niets voor elkaar."
Paternotte krijgt bijval van Van Viegen. "Asielopvang is een wisselwerking in Nederland. Gemeenten proberen hun taak daarin te pakken, maar daarvoor moet er gecommuniceerd worden met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers, red.) en het Rijk. Die communicatie is heel belangrijk. Zeker in dit dossier is het belangrijk om deze lijntjes kort te houden."