Daklozenopvang in Rotterdam loopt over: 'Zijn een rechtszaak gestart tegen minister Faber'
Uit donderdag door het CBS gepubliceerde cijfers blijkt dat de meeste daklozen momenteel in Rotterdam en Almere zijn. Martijn van Leerdam, directeur van de Rotterdamse opvanglocatie Pauluskerk, maakt zich ernstig zorgen nu de bed-bad-brood-regeling verdwijnt en heeft daarom een rechtszaak aangespannen tegen de minister van Asiel en Migratie, Marjolein Faber.
In de Pauluskerk komen dagelijks 150 tot 200 daklozen langs voor een warme douche, wat eten, maar toch vooral voor een dak boven het hoofd. Nu het kwik daalt, ziet Van Leerdam de toestroom groeien. "Het is hier altijd druk, maar met name als het buiten nat, koud en guur is. Dan loopt het hier over", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"We krijgen hier vooral buitenslapers die nergens anders heen kunnen", vervolgt Van Leerdam. "Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen dakloos worden, ook omdat mensen bij het gemeenteloket gewoon worden tegenhouden. Er wordt hen verteld dat ze volgens de administratieve vereisten niet rechthebbend zijn."
'Worden zomaar kwetsbare mensen op straat gegooid'
Volgens de predikant-directeur van de Pauluskerk gaat het snel mis wanneer mensen op straat komen te staan. "Het cliché wil dat mensen verslaafd worden, omdat ze dakloos zijn, maar wij zien het vaak eerder andersom. Mensen zijn zo wanhopig dat ze zo lang op straat leven dat ze gewoon geen nee meer kunnen zeggen tegen verleidingen zoals drugs."
Wat Van Leerdam ervan vindt nu de bed-bad-brood-regeling - een voorziening die onderdak, een warme douche en vijftig euro leefgeld per week aan asielzoekers die geen verblijfsvergunning krijgen, biedt - afloopt in Rotterdam? "Daar maken we ons ernstige zorgen over. We zijn zelfs een rechtszaak gestart tegen minister Marjolein Faber. Je kan niet zomaar kwetsbare mensen op straat gooien. Wat is dat nou voor een beleid?"
Hotspot Hutspot Hotel moet uitkomst bieden
Bob Richters, directeur van de vrijwilligersorganisatie Hotspot Hutspot, ziet in Rotterdam vooral een probleem van "verborgen dakloosheid". "Veel mensen hebben gewoon nog een baan en gaan naar school, maar hebben iedere avond hetzelfde probleem. Je blijft hangen in de auto, omdat je net een scheiding achter de rug hebt of het thuis niet goed gaat."
In de hoop verandering te bewerkstelligen heeft hij met Hotspot Hutspot de handen ineengeslagen met straatarts Michelle van Tongerloo. "We zijn bezig het Hotspot Hutspot Hotel op te zetten. We zijn druk met de contractonderhandelingen. Dat is een hotel waar commerciële gasten welkom zijn, die betalen straks voor zo'n vijftien gasten die op de rand van dakloosheid zitten."
Richters denkt dat dergelijke initiatieven enorm kunnen helpen. "Het is heel belangrijk om meteen opvang te bieden. Drugs zijn heel snel in beeld. Hoe minder je op straat slaapt, hoe makkelijker je eruit komt. Of het overheidsbeleid faalt? Natuurlijk, want iedereen moet een dak boven zijn hoofd hebben", besluit hij.