ANP bestaat 90 jaar: 'Iedere Nederlander leest zonder het te weten een ANP-bericht per dag'
Precies 90 jaar geleden werd het Algemeen Nederlands Persbureau opgericht (ANP). De jaren 30 van de vorige eeuw waren onrustige jaren waarin de onafhankelijke pers onder druk kwam te staan. Het ANP vormde een tegengeluid en heeft die functie ook altijd behouden.
Begin jaren 30 van de vorige eeuw namen de dagbladen in Nederland een steeds grotere rol voor hun rekening. Journalisten en critici vreesden voor het voortbestaan van de onafhankelijke pers. Dat gaf de aanzet voor het opzetten van het ANP. Het ANP moest de monopolie vorming tegengaan.
"Het ANP heeft als taak om feitelijke berichten op te schrijven. Kranten, programma's en allerlei andere media kunnen die feiten gebruiken als basis voor hun berichten. Ze kunnen daar een eigen invalshoek bij bedenken, maar de feiten blijven overeind staan", legt Freek Staps, hoofdredacteur van het ANP, uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Ook heeft de politiek veel aan de berichten legt Staps uit. "Het kan de basis vormen van een argument, want om feiten kun je niet heen." En dat het ANP veel invloed heeft, blijkt nog maar eens uit hoeveel berichten er per dag gemaakt en gelezen worden. "Elke Nederlander leest zonder het te weten een ANP-bericht per dag."
Tegengeluid
Maar dat er in de huidige tijd soms anders tegen nieuwsberichten wordt aangekeken, herkent Staps ook. "Soms worden de feiten zoals wij ze presenteren ook gebruikt binnen een argumentatie die niet rijmt. Dat zie je gebeuren op social media, maar ook in de politiek."
Staps vindt het daarom des te belangrijker dat Nederland een onafhankelijk persbureau heeft. "Het vormt echt een tegengeluid op berichten die niet kloppen."