Gaswinning in Groningse Warffum mag toch doorgaan: 'Minister Hermans kan boze oppositie verwachten'
Waar eerder de Groningse gaskraan volledig dichtgedraaid zou worden, heeft minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) toch besloten een kleiner gasveld open te houden. De vergunning voor gaswinning bij Warffum wordt tot 2032 verlengd.
Hermans staat naar alle waarschijnlijkheid een boze oppositie te wachten tijdens het commissiedebat woensdag. In het coalitieakkoord valt toch echt de zin 'geen Gronings gas meer' te lezen. Volgens de coalitie wordt daar alleen het Groningenveld mee bedoeld. "Eerst was er nog discussie, maar inmiddels zeggen alle coalitiepartijen dat", ziet politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen.
NSC was eerst nog terughoudend, maar geeft inmiddels ook aan dat de coalitie alleen het sluiten van het Groningenveld bedoelde. "Volgens de overheid is dat nodig, omdat er anders niet genoeg gas is om in Nederland iedereen te kunnen voorzien. Daar zijn de Groningers én oppositiepartijen boos over", zegt Van Viegen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Er wordt al gas gewonnen in het kleine gasveld bij Warffum, dat grenst aan het Groningenveld, al is het daar geen onderdeel van. Gaswinning uit het Groningenveld is sinds april wettelijk verboden.
Politieke belangen
De vergunning die Hermans wil verlenen voor de gaswinning bij Warffum loopt tot 2032. Vorige week nam Hermans dit besluit, nadat ze hier met Groningers gesprekken over voerde. "Daar is weinig begrip, omdat Groningers lang is voorgehouden dat het nu echt klaar zou zijn. Ze hebben het idee dat het belang van leveringszekerheid van gas boven de belangen van de Groningers komt te staan. Terwijl ze de toezegging hadden dat dit niet meer zou gebeuren."
Aan de andere kant wordt ze verzekerd dat het boren op kleinere schaal veilig kan plaatsvinden. Er is geen directe kans op aardbevingen. Dat zegt onder meer onderzoeksorganisatie TNO, die de overheid adviseert. "Dat is ook het verweer van Hermans", aldus Van Viegen.
Als de minister zich woensdag moet verweren tegen een woeste oppositie, is de kans klein dat ze haar besluit heroverweegt. "Het besluit ligt er al en de coalitiepartijen staan erachter."
'Moeten kleinere velden benutten'
"De discussies zijn altijd over het Groningenveld gegaan", voegt oud-minister van Economische Zaken Annemarie Jorritsma toe. "Sterker nog, er is vaak gezegd dat we de kleinere velden moeten benutten, omdat we anders een probleem hebben. Maar dat hadden ze op kunnen schrijven."
Jorritsma denkt dat veel Groningers wisten dat dit stond te gebeuren. "Ik denk meer dan nu naar buiten komt." Van Viegen durft dat te betwisten. "De coalitiepartijen zeiden zelf al dat ze dit anders op hadden moeten schrijven. Ze hebben het er duidelijk met elkaar over gehad, het Groningenveld ging hoe dan ook dicht."
Door de jarenlange gaswinning en daaropvolgende aardbevingen zitten veel Groningers met kapotte huizen en financiële schade. "Ik vind het voor veel Groningers vreselijk, ook dat de hersteloperatie niet goed op orde komt", zegt Jorritsma. "We hebben een ereschuld die ingelost moet worden", maar een kleiner veld zonder risico's openhouden kan volgens haar geen kwaad.