Barman en vaste gast sliepen in kelder van café tijdens explosie Den Haag
Tijdens de fatale explosie in Den Haag sliepen twee mensen in de kelder van het café dat is verwoest. Dat meldt verslaggever bij Omroep West Owen O'Brien in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Het gaat volgens de eigenaar van het café om een barman en een vaste gast. Wonderbaarlijk genoeg overleefden ze de ramp en wisten ze vrijwel ongedeerd te weg te komen.
"Of dat met behulp van hulpdiensten is gedaan, wilde de eigenaar niet zeggen", zegt O'Brien. De twee mannen werden vervolgens in het ziekenhuis nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd. De twee zouden regelmatig na het werk slapen in in de kelder van Café Bar Rosa. Door de explosie kwamen zes mensen om het leven.
Onderzoek gaat verder
De kelders waren eerst leeggehaald, maar worden vandaag weer volgegooid. Vervolgens wordt er een grote plaat over gelegd, waar een grote kraan op komt te staan. "Die kraan moet zorgen dat verder kan worden gesloopt."
Daarnaast gaat de politie verder met het onderzoek. "Er zijn nog steeds scenario's die ze nalopen, maar wat die precies zijn, dat weten we niet", zegt O'Brien. Er wordt door het Openbaar Ministerie nog steeds met argusogen gekeken naar de afgebrande auto en de automobilist die vlak voor de explosie met hoge snelheid is vertrokken.
Half miljoen ingezameld
Inmiddels is al ruim een half miljoen euro ingezameld om slachtoffers van de explosies te helpen. "Een aantal betrokkenen mochten maandag voor het eerst terug naar hun huis, om kort even de schade op te kunnen nemen. Anderen hebben nog wat kleding kunnen meenemen. Deze mensen leven tussen hoop en angst."
O'Brien ziet dat de buurt veel speculaties en theorieën erop los heeft gelaten. "Dat is lastig, maar begrijpelijk, omdat er nog veel onduidelijk is. Iedereen heeft hun eigen verhaal."
De taak van de burgemeester
De burgemeester, in dit geval Jan van Zanen, heeft bij zulke calamiteiten twee rollen, vertelt oud-burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma. "Je zit in de driehoek (de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie, red.), anderzijds moet je je bemoeien met mensen. Een prachtige en emotionele taak, omdat je de gemeenschap vertegenwoordigd."
Een luisterend oor bieden en meeleven met slachtoffers is de voornaamste taak. "Je moet je niet inhoudelijk gaan bemoeien met het onderzoek, want daar heb je het OM en de politie voor. De burgemeester is er om ervoor te zorgen dat mensen hun verhaal kwijtkunnen. Daar hoort ook een stuk nazorg bij. Van Zanen kan dat heel goed."
Minister van Justitie en Veiligheid David van Weel sprak als eerste uit dat er rekening werd gehouden met een misdrijf. "Dat moet je als burgemeester niet doen, want je gaat daar niet over. Het Openbaar Ministerie en de politie moet dat doen. In dit geval was dat de minister en dat snap ik", zegt Jorritsma.
Premier Dick Schoof was samen met Van Weel snel aanwezig op de rampplek. "Schoof maakte meteen duidelijk dat hij zijn medeleven uitte en dat het een ramp is die niet alleen de wijk trof. In het hele land werd meegeleefd. Niet meer dan logisch dat de premier zijn gezicht laat zien", zegt politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen.