NSC kritisch over zzp'ers in onderwijs: 'Geef het vak aan mensen in loondienst terug'
De grote hoeveelheid zzp'ers in het onderwijs zorgt voor grote druk op leraren in vaste dienst. "Ze willen wel de lusten, maar niet de lasten. Geef het vak aan mensen in loondienst terug", oppert Nieuw Sociaal Contract-Tweede Kamerlid Aant Jelle Soepboer in Sven op 1.
Dat is minder makkelijk gezegd dan gedaan. Uit laatste cijfers van het CBS blijkt dat vorig jaar 84.000 zelfstandigen werkzaam waren in het onderwijs, omgerekend 11,4 procent van het totaal. Daaronder vallen naast leerkrachten ook onderwijsassistenten, directeuren en interne begeleiders.
Striktere handhaving
In 2017 waren nog 66.000 zzp'ers actief in de onderwijswereld. Dat aantal is dus sterk gegroeid, maar Soepboer onderstreept dat de overheid deze groei een halt toe wilt roepen. "Je legt extra druk op mensen die in vaste dienst werkzaam zijn. Zzp'ers willen niet het vergaderen en andere lasten, waardoor er extra druk komt op de schouders van de docenten in loondienst."
Per 1 januari gaat de Belastingdienst strikter handhaven op schijnzelfstandigheid, wat flinke gevolgen kan hebben voor onderwijsinstellingen. Scholen maken zich grote zorgen, omdat zij momenteel niet zonder zelfstandigen kunnen. Soepboer roept scholen daarom op om zo veel mogelijk vaste mensen in dienst te nemen, zodat niet nog meer klassen in potentie naar huis worden gestuurd.
'Aan alleen geld ligt het niet'
Zzp'ers denken er echter niet over om in vaste dienst te gaan. "Daarom moeten wij de randvoorwaarden beter maken. We pakken het symptoom aan, maar niet het probleem. Dat is de hele tijd in het onderwijs gebeurd, waardoor we zijn waar we nu zijn."
Het ligt niet alleen aan geld, zegt Soepboer. "De discussie over bezuinigen gaat te veel over geld, want er heeft nog nooit zoveel geld in onderwijs gezeten. Tegelijkertijd staat het onderwijs er slecht voor. De investeringen hebben dus niet geholpen voor de kwaliteit."
Luister deze aflevering van Sven op 1 hier terug als podcast:
De hamvraag is volgens Soepboer duidelijk. "Hoe faciliteren we docenten en hoe geven wij ze de vrijheid om zijn of haar vak te kunnen geven, met minder administratieve beslommeringen?"
Soepboer kijkt kritisch hoe hij duidelijke doelstellingen kan vormgeven die het onderwijswezen verbetert. "Daarom moeten we kijken naar het beloningssysteem. Docenten hebben daarnaast juist stabiliteit en ruimte nodig en een schoolleiding die met ze praat."