Terugkijken: Vrijwel niemand kende Albergen, tot het azc er kwam: 'Zonder overleg doorgedrukt'
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Terugkijken: Vrijwel niemand kende Albergen, tot het azc er kwam: 'Zonder overleg doorgedrukt'

Redactie

Inmiddels is het weer enigszins rustig in Albergen, onderdeel van de Twentse gemeente Tubbergen, maar dat is lange tijd niet zo geweest. Sinds de aankondiging van de komst van het azc twee jaar geleden, kwamen inwoners in opstand tegen het lokale bestuur en de staatssecretaris. Ze voelden zich bedrogen, omdat ze niet waren betrokken in het plan om meer dan honderd statushouders te huisvesten in het dorp.

Bij het verzet tegen het azc werd ook geweld gebruikt. Een gebouw werd beschoten met een luchtbuks, ook stichtte iemand brand op het terrein waar het azc moest komen. Een 49-jarige man uit Albergen werd door de rechter veroordeeld voor het bedreigen van de burgemeester van de gemeente Tubbergen. Onder meer gps-trackers werden er gevonden onder zijn auto en hij moest langere tijd onderduiken.

'Zonder overleg doorgedrukt'

John de Vries was die 49-jarige man die werd opgepakt. "Het hotel is hier op mijn oprit. Je mag er blijkbaar niks van vinden als het zo dichtbij komt. Het is gewoon zonder overleg doorgedrukt", verzucht De Vries in het WNL-programma Op de Barricade op NPO 1 over het azc.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start.

Wat er is gebeurd, zit hem erg hoog. Zijn deur is nog altijd kapot. "Ze hebben me van mijn bed gelicht. Met een heel team zijn ze door de deur gekomen omdat ze dachten dat ik de burgemeester iets zou aandoen." De Vries vindt dat er te snel is gehandeld. "Er zit altijd een fase tussen als iemand iets gaat doen. Je kunt niet als gezond mens van niets naar honderd gaan, en precies op die tussenfase is niet gelet."

Noaberschap

De gemeente Tubbergen is hecht en Albergen al helemaal. "Sommigen zullen het als benauwend ervaren. Iedereen kent elkaar, je hoeft het dorp niet uit. Alles heb je hier", vertelt inwoner Roel van der Aa uit. "Het is heel hecht hier, je doet ook alles voor elkaar." Hij spreekt van noaberschap. Platgeslagen 'burenhulp' en een sterke 'gemeenschapszin'. Maar het leidde er ook toe dat veel inwoners de opstand van De Vries steunden.

Een rechtszaak werd aangespannen tegen de komst van het azc en meerdere protestacties volgden, waarbij soms racistische leuzen werden geroepen. Het dorp was meerdere keren landelijk nieuws en ook in Duitsland haalde Albergen regelmatig de voorpagina. "De onderste steen moest boven. Hoe dit bestuurlijk is gegaan, is niet te verteren", zegt een inwoner.

Vrijwilligerswerk

Inmiddels is het tij rond het asielzoekerscentrum in Albergen gekeerd. Het azc in het voormalig hotel 't Elshuys is vorige maand in gebruik genomen en tientallen inwoners van Albergen hebben zich gemeld om vrijwilligerswerk te doen in het azc, zeggen het COA en de gemeente. Ook bedrijven zouden zich gemeld hebben om mee te helpen. Maar niet bij iedereen is het vertrouwen hersteld.

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Spraakmakende shorts
'Iedere dag kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord'
0:43

'Iedere dag kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord'

'Hij begon op een zombie te lijken'
1:06

'Hij begon op een zombie te lijken'

Indrukwekkende nieuwe technieken in de bouw
1:10

Indrukwekkende nieuwe technieken in de bouw

Datingsplaforms verliezen in rap tempo gebruikers
1:08

Datingsplaforms verliezen in rap tempo gebruikers

Tientallen euro's per maand aan datingapps
1:28

Tientallen euro's per maand aan datingapps

'Ik stortte in door slaaptekort'
1:17

'Ik stortte in door slaaptekort'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau