main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 december 2024 — 11:47

Wolf krijgt lagere status: ‘Veel mensen die hun hond niet uit durven te laten in de bossen’

De regels om een wolf te mogen afschieten, worden versoepeld. Dat heeft het bestuur van de Conventie van Bern dinsdag besloten. Het is akkoord gegaan met het verzoek van de Europese Unie om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’.

De huidige strikt beschermde status houdt in dat wolven niet opzettelijk gedood, gevangen, gehouden of verstoord mogen worden. Ook mogen hun voortplantingsgebieden niet worden beschadigd of vernietigd. Met de nieuwe status mag de populatie wilde dieren worden ‘gereguleerd’. De wolf mag niet verdwijnen, maar de regels om de wolf af te schieten worden versoepeld.

Ingeborg ter Laak, Europarlementariër voor het CDA, legt bij Goedemorgen Nederland op NPO 1 uit dat haar partij graag wilde dat het verdrag werd aangepast. “Dat betekent dat je de wolf in Nederland actief kan gaan beheren. Zodat de wolf hier kan leven, maar wel in harmonie met alle andere functies die we hier hebben in Nederland, want Nederland is gewoon een heel dichtbevolkt land. We kunnen gewoon niet alles in ons kleine landje.”

‘Gevaar voor mensen’

“Ik vind het persoonlijk een groot compliment dat de wolf het hier naar z’n zin heeft”, gaat Ter Laak verder. “Dat de Veluwe zo mooi is, dat de wolf daar ook goed gedijt. Maar we zien ook: boerderijdieren zijn slachtoffer. Er zijn soms aanrijdingen met wolven en het is ook soms een gevaar voor mensen. Het CDA denkt echt dat we het moeten beschermen.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Het beheren houdt in de praktijk in dat je wolven kan vangen en zenderen, weet Ter Laak. “Zo kan je goed in de gaten wat onze probleemwolven zijn. Op dat moment kan je ingrijpen. Dat betekent soms ook afschieten. Soms ook vangen en kijken of er een andere plek is voor de wolf. Heel veel roedels wolven in ons land is gewoon echt lastig. Dat is anders in andere Europese landen, waar veel meer ruimte is.”

‘Banger voor wild zwijn’

VVD-Kamerlid Christianne van der Wal woont in Harderwijk, dicht bij de Veluwe. “Ik ken heel veel mensen die op dit moment hun honden niet durven uit te laten in de bossen. De wolf is een mensenschuw dier. Ik zou zelf banger zijn voor een wild zwijn. Maar in combinatie met je hondje: ik begrijp die zorgen heel goed.”

Tegenstanders zijn onder meer te vinden bij de elf Europese Partijen voor de Dieren. Die hebben de EU-lidstaten vorige week gezamenlijk opgeroepen niet te tornen aan de strikt beschermde status van de wolf. Verlaging van die status vinden zij onwenselijk en contraproductief.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier terug op NPO Start.

“Zelfs met de huidige strikt beschermde status mag onder voorwaarden worden afgeweken van het verbod om wolven te verstoren of te doden, ter bescherming van landbouw en volksgezondheid”, luidt het verweer. “Als de strikt beschermde status wordt geschrapt, zijn de voorwaarden voor afschot veel minder streng.”

Lees ook:

Groningen bereidt zich voor op mogelijke komst wolf

Door: Hans Stehouwer

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: De Jongen zonder Gisteren

De eerste aflevering gaat over het moment dat de 21-jarige Jur Deitmers zijn geheugen kwijtraakt. Op dat moment staat de jonge Harvard-student met grote verwachtingen vol in het leven. Hij is intelligent, ambitieus en heeft een brede vriendenkring. Maar tijdens een vakantie in Mexico gaat het mis.

Klik hier en kijk de eerste aflevering van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren terug via NPO Start.

Vanavond op NPO 1: Op de Barricade

Fidan Ekiz gaat voor deze slotaflevering van Op de Barricade naar Albergen. De inwoners kregen in 2022 te horen dat er een azc in dit Twentse dorpje geopend zou worden. Ze protesteerden ertegen, maar werden afgeschilderd als racisten.

Kijk vanavond om 21.25 uur naar Op de Barricade op NPO 1.

Ontwikkelingslanden betalen recordbedrag om schulden af te lossen

Ontwikkelingslanden hebben in 2023 een recordbedrag van 1,4 biljoen dollar (ruim 1300 miljard euro) betaald om hun buitenlandse schulden af te lossen, meldt de Wereldbank…

Lees meer

Kabinet stuurt aan op 19 tot 20 miljoen inwoners in 2050

Het kabinet gaat beleid maken dat gericht is op “gematigde bevolkingsgroei” naar zo’n 19 tot 20 miljoen inwoners in 2050. Dat schrijven ministers Marjolein Faber…

Lees meer

Taakstraffen van 150 uur voor leden harde kern Feyenoord

De politierechter van de rechtbank in Rotterdam heeft taakstraffen van 150 uur opgelegd aan twee leden van de harde kern van Feyenoord voor het mishandelen…

Lees meer

GroenLinks-PvdA eist nieuw debat over onderwijsbegroting: ‘Stemming ongekend zonder’

Onderwijswoordvoerder van GroenLinks-PvdA Luc Stultiens wil “absoluut” een nieuw debat over de onderwijsbegroting, voor de stemming donderdag. “Het zou ongekend zijn als we moeten stemmen…

Lees meer

Bevolking groeit naar 23 miljoen zonder politieke keuzes: ‘Kan helemaal niet’

Als de politiek geen duidelijke keuzes maakt, kan de Nederlandse bevolking in 2050 oplopen tot 23 miljoen mensen. Dat staat in het rapport Gematigde groei…

Lees meer

Criminelen versturen kilo’s drugs via de post: ‘Xtc tussen kattenvoer en Boeddhahoofd van MDMA’

Postbezorgers draaien in december traditiegetrouw overuren, maar wat als er in ogenschijnlijk onschuldige pakketjes dubieus snoepgoed zit? Dealers sturen via de post kilo’s drugs de…

Lees meer

Gemeente Westland wil minder arbeidsmigranten: ‘Huisvesting blijft een enorm probleem’

Gemeente Westland, een gemeente bekend om zijn kassen, kent momenteel zestien- tot zeventienduizend arbeidsmigranten. Dat is bijna één zesde van het totaal aantal inwoners en…

Lees meer

Bemanningsleden van zinkend binnenvaartschip gehaald in Zutphen

In de Industriehaven in Zutphen zijn vier bemanningsleden van een binnenvaartschip gehaald omdat het aan het zinken was, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Ze…

Lees meer

Lezing Israëlische professor niet fysiek op TU/e maar online

Een voor dinsdag geplande lezing van de Israëlische professor Kiril Solovey op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) wordt niet fysiek gehouden, maar digitaal. Dat is…

Lees meer