Niche datingapps winnen terrein: ‘Heel mooi dat je iemand kunt ontmoeten met gelijkenissen’
De roep om een eventuele liefdespartner offline tegen het lijf te lopen wordt steeds groter. Bijna tachtig procent van de respondenten van ons onderzoek ontmoet elkaar liever in het echt, zo is te zien in de nieuwste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next.
Toch zijn er ook apps die meer gebruikers krijgen. De zogeheten niche datingapps. Zo zijn er apps voor mensen met bepaalde seksuele voorkeuren. Maar ook voor mensen met specifieke hobby's, zoals wandelaars of saunagangers.
Rienck Waalkens ontwikkelde een app voor mensen op het platteland. "Vier jaar geleden zat ik met vrienden aan tafel en ik zei: waarom is er eigenlijk geen platform voor agrarische jongeren om elkaar te ontmoeten? We maakten een Instagram-account en we gingen vrienden en vriendinnen uit de buurt op die pagina plaatsen. Dat trok de aandacht van veel meer mensen dan we eigenlijk hadden verwacht. Dat is helemaal zo gaan rollen. Er ontstonden ook echt relaties. Toen dachten we: dit is supervet om professioneler aan te pakken met een eigen app."
'Beste marketing app die werkt'
"Op het platteland kom je weinig mensen tegen", weet Waalkens. "Dus heb je misschien wel hulp nodig om mensen te leren kennen. We hebben nu 13.000 actieve gebruikers. Je hoeft in eerste instantie niet te betalen. Voor de fanatieke gebruiker bieden we wel een lidmaatschap voor de extra functies, waardoor het nog leuker wordt de app te gebruiken."
Waalkens zegt anders te werk te gaan dan apps als Tinder, dat mensen zolang mogelijk op de app houdt. "Voor mij is de beste marketing een goed product, een app die werkt. Stel dat mensen zeggen: ik ken m'n vriend of vriendin via deze app, dan denk ik dat dat nog veel beter voor het bedrijf is dan dat iedereen zegt: ik kan niemand vinden, maar ik betaal wel. Dat is ook wat nu blijkt."
"Dit is een ander soort app dan Tinder", ervaart gebruiker Niels. "Je ontmoet gelijkgestemden of mensen die wat in de agrarische sector willen. Die andere apps zijn toch wat minder gericht op het agrarische leven. Het is toch heel mooi dat je iemand kan ontmoeten met gelijkenissen. Dat vind ik heel belangrijk."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Speeddaten
Mariëlle van Tulder en Dieke van Leeuwen organiseren speeddates. "We hebben ongeveer anderhalf jaar geleden zelf een speeddate-event bezocht", vertelt Van Leeuwen over het ontstaan van het idee. "We dachten: het kan iets toegankelijker. We hadden zoiets van: dit vinden we eigenlijk heel leuk om zelf op te zetten."
Speeddaten is niet iets nieuws, toch zijn de events in een Amsterdamse bar een doorslaand succes. "Wat wij vaak terugkrijgen, is dat het een toegankelijk event is. Ongedwongen, gezellig en sfeervol, in een veilige omgeving. We merken dat vrouwen zich vooral ook echt veilig voelen. Aan het begin zijn ze heel zenuwachtig. Uiteindelijk verdwijnen de zenuwen en hebben ze een heel gezellige middag."
"Het online gedeelte zijn vrouwen toch vaak zat", claimt Van Leeuwen. "Je merkt gewoon dat ze het geswipe beu zijn en dat ze het fijn vinden live de connectie aan te gaan. Dat is waar we het voor doen."
Volgens Van Tulder zijn mensen 'een beetje klaar' met online daten. "Je weet vaak niet wie je spreekt. Dus als je eindelijk een keer afspreekt na drie weken valt het in het echt toch vaak tegen. Ik denk dat dat voor hetero's en homoseksuelen toch altijd wel hetzelfde is. Mensen hebben ook niet meer zo'n zin om elke avond uit te gaan om nieuwe mensen te ontmoeten. Dat kan je wel met een online app doen. Nu zie je in één keer twintig vrouwen. Je ziet dat mensen daar echt behoefte aan hebben."
Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next hier terug.