main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 29 november 2024 — 21:27

Speciale inkt moet plofkraken tegengaan: ‘Gaat er niet af’

Het Nederlandse Forensisch Instituut (NFI) heeft een nieuw wapen om plofkraken tegen te gaan: een speciale databank met inkt, afkomstig uit geldautomaten. Dankzij de inkt kunnen bankbiljetten nu een stuk gemakkelijker aan een plofkraak worden gelinkt.

“Het is een inkt, net als een inkt die in een vulpen gaat, maar heeft een bijzondere eigenschap”, vertelt Peter Zoon, expert microsporen bij het NFI, in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. “Je kan het wassen of met bleekwater proberen de inkt eruit te bijten, maar het gaat er niet af.” De onuitwisbare inkt belandt bij een plofkraak niet alleen op biljetten, maar vaak ook op kleding van de daders.

Wanneer een geldautomaat wordt opgeblazen, komt de inkt vrij. “In een geldautomaat zitten lades waarin het geld netjes is opgestapeld. Daar overheen loopt een buisje. Op het moment dat iemand probeert de geldautomaat op te blazen, spuit daar heel hard allemaal inkt over alle bankbiljetten heen”, vertelt Zoon.

De inkt bevat bovendien unieke kenmerken, bijvoorbeeld synthetisch DNA. “Daardoor krijg je een soort unieke samenstelling, die maar in één of een kleine groepje geldautomaten aanwezig is. Als je de inkt terugvindt, kunnen we zeggen: deze samenstelling komt overeen met bijvoorbeeld een plofkraak in München. De gegevens worden gedigitaliseerd en vormen een database.”

Benieuwd naar deze speciale inkt? Luister nu naar de bonusaflevering van Het Misdaadbureau. De tekst gaat hieronder verder. 

Bij een plofkraak afgelopen zomer in Tiel kwam de speciale inkt vrij. “In een gevel van een pizzeria zat een pinautomaat. Die hele pinautomaat is uit de gevel geknald. Daarbij is 45.000 euro buitgemaakt”, vertelt Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom. “Die dag nog zijn twee verdachten aangehouden en een derde verdachte werd later aangehouden. De twee verdachten die meteen zijn aangehouden, hadden inkt op hun handen.”

Lijm

Overigens neemt het aantal plofkraken in Nederland af. Volgens Zoon heeft dat te maken met slimme maatregelen. “Eén van de belangrijke zaken is dat Nederlandse banken zijn gaan samenwerken onder de noemer Geldmaat. Geldmaat heeft als beveiligingssysteem in geldautomaten een lijmsysteem. Het lijkt een beetje op de inkt, maar dan wordt in één keer heel veel lijm over de bankbiljetten gespoten. Die biljetten zitten dan aan elkaar geplakt en kan je niet uitgeven.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Daarentegen neemt het aantal plofkraken in Duitsland toe. De daders komen opvallend vaak uit Nederland. “We zien dat Duitse banken meer en meer hun pinautomaten aan het beveiligen zijn met de inktsystemen, om plofkrakers af te schrikken”, zegt Zoon.

Succes

Vorig jaar behandelde het NFI dertig zaken waarbij een beroep werd gedaan op de veiligheidsinktdatabank, dit jaar waren dat er al zeventig. Als iemand je een besmeurd bankbiljet aanreikt, neem dat dan niet aan, waarschuwt Zoon. “De meeste biljetten zijn overduidelijk besmeurd.”

Lees ook: 

Ook op pakjesavond wordt er gestolen: ‘We hebben verteld dat Sinterklaas was overvallen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn datingapps uit?

De datingindustrie staat op een kantelpunt. Veel millennials zijn klaar met betaalde datingapps en kampen met een dating burn-out. ‘Stand van Nederland’ onderzoekt de toekomst van daten.

Vanavond 23.10

BONUS: Plofkrakers lopen tegen de lamp door inktspetters

Om criminelen te linken aan plofkraken verzamelt het NFI inktsporen. De onuitwisbare inkt belandt bij een plofkraak niet alleen op biljetten, maar vaak ook op kleding van de daders.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Peter Zoon van het Nederlands Forensisch Instituut en onderzoeksjournalist Noa van Oostrom, die de inktdatabank alvast mag bekijken.

Klik hier en luister naar deze aflevering.

Ook op pakjesavond wordt er gestolen: ‘We hebben verteld dat Sinterklaas was overvallen’

Sinterklaas is in het land en pakjesavond staat voor de deur. Maar wat voor veel mensen een feest van gezelligheid en cadeautjes is, kan voor…

Lees meer

Geld voor natuurbeheer boeren ‘schiet volstrekt tekort’, zegt LTO

De ongeveer 500 miljoen euro die landbouwminister Femke Wiersma uittrekt voor natuurbeheer door boeren schiet “volstrekt tekort” om de verhoogde doelen voor natuur- en landschapsbeheer…

Lees meer

Wijnboeren noteren vermoedelijk slechtste jaar sinds 1961

Wijnboeren koersen af op het slechtste jaar in ruim zestig jaar. Door vooral slecht weer daalt de wereldwijde productie van wijn met 2 procent ten…

Lees meer

Vijf woningen Nijkerk gesloten om explosies en dreigingen

De burgemeester van Nijkerk heeft vijf woningen gesloten na drie verschillende explosies deze week in de Gelderse plaats, meldt de gemeente. De laatste explosie was…

Lees meer

Kabinet krijgt ook dit jaar miljarden niet uitgegeven

Opnieuw krijgt het kabinet miljarden euro’s die op de begroting stonden, niet uitgegeven. Deze zogenoemde onderuitputting speelt op meerdere departementen, het meest bij de ministeries…

Lees meer

Stakingen op het spoor voorlopig van de baan: nieuwe cao bijna rond

Vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over de nieuwe cao van ProRail. Dat meldt vakbond FNV, die als enige vakbond nog niet tot een akkoord met…

Lees meer

Politiek in de grootste Amerikaanse sporten: ‘Basketbal is een en al Democratisch’

In zijn nieuwe boek ‘De grote vier’ beschrijft Mart Smeets de vier grootste Amerikaanse sporten. In Sven op 1 zet Smeets onder meer uiteen hoe…

Lees meer

Datingapps op retour: ‘Heel veel mannen zijn supergefrustreerd omdat ze nooit een match hebben’

Datingapps zijn op hun retour. Gebruikers krijgen er stress van, ze vinden het te commercieel, te duur en de ware vinden ze niet. Houden datingapps…

Lees meer