Leugen leidde tot gruwelijke onthoofding in Frankrijk: ‘Wees minder naïef’
Een leugen van een dertienjarig meisje over islamofobie van haar leraar leidde tot een haatcampagne op sociale media jegens Samuel Paty. De Franse docent werd in 2020 op brute wijze van het leven beroofd, hij werd onthoofd.
De scholiere betuigde deze week spijt in de rechtbank. De jeugdrechtbank veroordeelde haar in december 2023 al tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden voor haar lasterlijke aanklacht.
Psychiater Esther van Fenema volgt de zaak nauwlettend. “Social media zijn zeker in het leven van jongeren ongelofelijk belangrijk”, valt haar op bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik vind dat we daar buitengewoon naïef in zijn.”
“Je ziet dat er in Australië nu voor gekozen is om social media voor personen onder zestien jaar te verbieden”, gaat Van Fenema verder. “Dat vind ik heel heftig. Want je moet ook leren hoe je ermee omgaat. Tegelijkertijd heb je het over breinen die nog niet volgroeid zijn. Om de boel onder controle te houden en impulsen te kunnen bedwingen.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Online niet onschuldig
Social media prikkelen continu, weet de geboren Haarlemse. “Eigenlijk dat wat niet gezond is. Het probleem is dat online haat, bedreiging en agressie zich op een gegeven moment vertalen naar de echte wereld, de fysieke wereld. Dat is een enorm risico. Dat wat online gebeurt, is niet onschuldig. Er is een risico dat mensen op een gegeven moment overgaan tot actie die afschuwelijk kan zijn.”
“We hebben een oerbrein, we willen heel graag dat hetgeen dat wij denken klopt. Dat we gelijk krijgen. Dat de mensen met wie we in een groep zitten ook gelijk hebben. Dat vinden we een veilig gevoel. Dat maakt dat we veel minder kritisch zijn dan we eigenlijk zouden moeten zijn. Het is aangetoond dat dat risico reëel is. Wees minder naïef”, waarschuwt Van Fenema.
Lees ook:
Wilders over herdenking Paty: ‘Wij pikken het niet dat iemand wordt vermoord om een tekening’
Door: Hans Stehouwer
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Zijn datingapps uit?
De datingindustrie staat op een kantelpunt. Veel millennials zijn klaar met betaalde datingapps en kampen met een dating burn-out. ‘Stand van Nederland’ onderzoekt de toekomst van daten.
Drugs via de post
Black Friday, pakjesavond, kerst: postbezorgers draaien deze dagen overuren. Maar wat als er in die pakketjes wel heel dubieus snoepgoed zit?! Dealers sturen vele kilo’s drugs de hele wereld over via de post. Bijna een jaar geleden is een speciaal team opgericht waarin OM, Politie en Douane samenwerken en dat resulteert komende week in een eerste strafzaak: 18 kilo xtc tussen het kattenvoer.
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Kim Kuipers van de Douane, Susanne van Dongen van het Openbaar Ministerie Den Haag en onderzoeksjournalist Alissa Hippe.
In zijn nieuwe boek ‘De grote vier’ beschrijft Mart Smeets de vier grootste Amerikaanse sporten. In Sven op 1 zet Smeets onder meer uiteen hoe…
Lees meerDatingapps zijn op hun retour. Gebruikers krijgen er stress van, ze vinden het te commercieel, te duur en de ware vinden ze niet. Houden datingapps…
Lees meerHet beloofde een mooie vakantie in Mexico te worden, maar de zomerse trip veranderde in een nachtmerrie voor de toen 21-jarige Jur Deitmers. Hij kreeg…
Lees meerHet water staat tal van sportclubs in Nederland aan de lippen. De helft van hen dreigt te bezwijken, zo blijkt uit onderzoek van het Register…
Lees meerWe worden al weken bestookt met de geweldigste aanbiedingen sinds mensenheugenis, maar vandaag is het dan eindelijk Black Friday. Webshops en winkelketens doen er alles…
Lees meerOlympisch kampioene Sifan Hassan maakt zondag kans op de titel beste atlete ter wereld. “Als je de andere genomineerden bekijkt, is er niemand anders die…
Lees meerDe Tweede Kamer heeft deze week de motie van D66 en CDA aangenomen om direct te gaan investeren in de Oekraïense defensie-industrie. Meer steun is…
Lees meerTerwijl Brussel zich zorgen maakt om de mestplannen waar landbouwminister Femke Wiersma vrijdag mee komt, zijn de plannen volgens LTO-voorzitter Ger Koopmans grotendeels “hoopgevend”. Dat…
Lees meerEen belangrijk moment voor menig Top 2000-fan is bijna daar: vanaf vrijdag kunnen liefhebbers weer stemmen op hun favoriete nummers. Evelien de Bruijn, in 2016…
Lees meerCyprus is in gesprek met de Verenigde Staten en de Europese Unie over het moderniseren van de krijgsmacht zodat het land op termijn lid kan…
Lees meerDe pro-Palestijnse demonstratie die voor zaterdag is aangekondigd in Amsterdam, mag niet beginnen op de Dam. De organisatoren moeten zoeken naar een alternatieve locatie voor…
Lees meerWopke Hoekstra, Eurocommissaris Klimaat en Schone Groei, is voorstander van het opleggen van importtarieven aan China, als het land niet stopt met het verstrekken van…
Lees meerDe Telegraaf pakt donderdag uit met een groot verhaal over het meekijken van werkgevers over de vloer bij werknemers. De privacy van werkenden zou steeds…
Lees meerHet Lagerhuis van het Australische parlement heeft met overweldigende meerderheid gestemd voor een verbod voor kinderen en tieners jonger dan 16 jaar om sociale media…
Lees meerJournalist Sam Hagens begint 1 januari als presentator bij Goedemorgen Nederland van Omroep WNL. Daarmee is het presentatieteam van hét ochtendprogramma van de NPO met…
Lees meer