Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Leugen leidde tot gruwelijke onthoofding in Frankrijk: ‘Wees minder naïef’

Hans Stehouwer

Een leugen van een dertienjarig meisje over islamofobie van haar leraar leidde tot een haatcampagne op sociale media jegens Samuel Paty. De Franse docent werd in 2020 op brute wijze van het leven beroofd, hij werd onthoofd.

De scholiere betuigde deze week spijt in de rechtbank. De jeugdrechtbank veroordeelde haar in december 2023 al tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden voor haar lasterlijke aanklacht.

Psychiater Esther van Fenema volgt de zaak nauwlettend. "Social media zijn zeker in het leven van jongeren ongelofelijk belangrijk", valt haar op bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik vind dat we daar buitengewoon naïef in zijn."

"Je ziet dat er in Australië nu voor gekozen is om social media voor personen onder zestien jaar te verbieden", gaat Van Fenema verder. "Dat vind ik heel heftig. Want je moet ook leren hoe je ermee omgaat. Tegelijkertijd heb je het over breinen die nog niet volgroeid zijn. Om de boel onder controle te houden en impulsen te kunnen bedwingen."

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Online niet onschuldig

Social media prikkelen continu, weet de geboren Haarlemse. "Eigenlijk dat wat niet gezond is. Het probleem is dat online haat, bedreiging en agressie zich op een gegeven moment vertalen naar de echte wereld, de fysieke wereld. Dat is een enorm risico. Dat wat online gebeurt, is niet onschuldig. Er is een risico dat mensen op een gegeven moment overgaan tot actie die afschuwelijk kan zijn."

"We hebben een oerbrein, we willen heel graag dat hetgeen dat wij denken klopt. Dat we gelijk krijgen. Dat de mensen met wie we in een groep zitten ook gelijk hebben. Dat vinden we een veilig gevoel. Dat maakt dat we veel minder kritisch zijn dan we eigenlijk zouden moeten zijn. Het is aangetoond dat dat risico reëel is. Wees minder naïef", waarschuwt Van Fenema.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau