Misdaadjournalist Mick van Wely pleit voor meer originele acties om cold cases op te lossen: ‘Zoals bij de vermoorde baby Sem’
De politie moet meer originele, gerichte acties op touw zetten om cold cases op te lossen. Dat zegt misdaadjournalist Mick van Wely. ''Het begint natuurlijk bij goed recherchewerk, maar achteroverleunen en wachten op de gouden tip werkt niet'', zegt hij. Hij noemt de hologram van sekswerker Patty en de zaak van de vermoorde baby Sem Vijverberg als goede voorbeelden. De moeder van Sem kwam pas na jaren in beeld. Ze hoorde vandaag vier jaar cel tegen zich eisen.
De Nederlandse recherche zit momenteel met ruim 1700 langdurig onopgeloste ernstige levensdelicten waar een gevangenisstraf van minstens twaalf jaar op staat, ofwel cold cases. In veel zaken is de dader nog niet gevonden vanwege personeelstekort, weet Van Wely. ''We hebben een groot tekort aan rechercheurs."
"Een speciaal team werkt met veel verve en enthousiasme aan het oplossen van zaken, maar er is simpelweg te weinig capaciteit. Bij lopende zaken wordt het eerst gesnoeid in het Cold Case Team, terwijl de nabestaanden natuurlijk duidelijkheid willen. Het is gewoon een capaciteitsissue.''
Baby Sem Vijverberg
Desalniettemin haalt het Cold Case Team geregeld zaken uit het archief om deze opnieuw onder de loep te nemen. Met DNA-onderzoek kunnen ze veel bereiken, maar ze hebben ook het publiek nodig. ''Ik geloof daarbij in een gerichte aanpak'', zegt de misdaadjournalist. Hij noemt de zaak van de vermoorde baby Sem Vijverberg als voorbeeld. ''Heel triest. Sem is in 2006 door geweld om het leven gekomen. Kinderen vonden hem moederziel alleen in een bevroren vijver in Doetinchem. Hij kreeg de achternaam Vijverberg, omdat de vindplaats zo dichtbij het stadium van De Graafschap was.''
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
De gruwelijke zaak bleef jarenlang onopgelost en kreeg dan ook de stempel cold case. De politie besloot een gerichte actie in Doetinchem te voeren. Zo vroegen plaatselijke proefvoetballers aandacht voor de moord en werd er volop geflyerd. ''Uiteindelijk gaf een oud-collega uit de horeca de tip'', zegt Van Wely.
'Geloof ik in'
De moeder van het jongentje, Margot H. (inmiddels 41), werd in september 2022 opgepakt. Ze zegt zich niets van de bevalling of moord te herinneren. Het OM eist nu vier jaar cel tegen haar. De officier acht bewezen dat Margot H. haar baby in januari 2006 opzettelijk van het leven heeft beroofd en in de vijver heeft gelegd.
Er zijn geen alternatieve scenario's, schetste de officier van justitie. Er is geen bewijs voor moord, want het OM kan niet aantonen dat H. een vooropgezet plan had haar kind te doden. Het OM gaat ervan uit dat de verdachte tot haar bevalling niet op de hoogte was van haar zwangerschap en plots met een kind werd geconfronteerd.
De misdaasjournalist prijst de gerichte actie van de politie. ''De aandacht was gericht op de omgeving. Dat kan bij andere zaken ook helpen. Als je heel gericht te werk gaat, hoop je dat iemand wroeging krijgt. Daar geloof ik in.''
Hologram op de Wallen
Een ander voorbeeld volgens Van Wely is de zaak de zaak van de vermoorde Hongaarse sekswerker Bernadett 'Betty' Szabó. De 19-jarige Hongaarse werd in 2009 op brute wijze door messteken om het leven gebracht in haar peeskamer op de Wallen. De politie zette onlangs een hologram in.
De computervisualisatie, gebaseerd op het slachtoffer, was enige tijd te zien. Vanaf een kruk achter het raam van een pand in de Korte Stormsteeg werden voorbijgangers om hulp gevraagd. Op de ramen waren stickers geplakt met informatie over de moord en het slachtoffer. Inmiddels zijn er tientallen tips binnen.
''Pak jaarlijks vier of vijf cold cases op deze manier op. Zet in op een slimme strategie. Het begint natuurlijk bij goed recherchewerk, maar achteroverleunen en wachten op de gouden tip werkt niet'', aldus Van Wely.