Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Bankslapers’ groot probleem in Rotterdam: ‘Een onvoorstelbaar schrijnende situatie’

Hans Stehouwer

Rotterdam kent zo'n 5000 mensen die noodgedwongen bij een ander op de bank bivakkeren doordat ze geen betaalbaar huis kunnen krijgen. Ombudsman Marianne van den Anker luidt de noodklok.

"Als je een bankslaper bent, dan is dat eigenlijk het voorportaal van mogelijkerwijs op straat terechtkomen", legt Van den Anker uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het is niet zo dat iedereen die op een bank slaapt totaal uitzichtloos is. Maar het is natuurlijk een onvoorstelbaar schrijnende situatie. Daarom vragen wij daar als ombudsman aandacht voor."

Van den Anker maakt zich grote zorgen over de toestand in haar stad. "Deze bankslapers kunnen hun leven niet opbouwen. Sommige mensen hebben gewoon werk, sommige mensen zouden aan een huis willen komen. Andere mensen zijn gewoon op een bank terechtgekomen doordat ze door hun ouders het huis uit zijn gegooid omdat het daar niet meer ging."

Jonge meisjes

"Het is echt een hele grote groep", weet Van den Anker. "Vaak wordt er gezegd: dat is helemaal niet zo erg, want je slaapt in ieder geval nog op een bank. Ook op een bank slapen is niet oké. Het zijn heel veel verschillende soorten mensen. Het kan ook gewoon iemand zijn die wel werk heeft. Wat wij nu meemaken, is dat juist de mensen die op een bank slapen ook iets hebben van: mijn leven staat stil."

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

"We zien ook hele vervelende situaties ontstaan. Dat mensen er soms wat voor terug moeten doen. Jonge meisjes die op een seksuele manier iets moeten terugdoen", vertelt ze. "Het systeem met de bureaucratie eromheen is echt verschrikkelijk. Als je iemand in huis neemt, krijg je er soms mee te maken dat je uitkering wordt gekort. Het is aan alle kanten een lastige situatie."

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau