main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 24 november 2024 — 12:33

We nemen femicide nog altijd niet serieus: ‘Iedere week kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord’

Femicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord door hun partner of ex-partner.”

Belleman maakte een podcastserie over femicide in Nederland, Zij is van mij. “Vrouwen die mishandeld en worden misbruikt, hebben een onterecht gevoel van schuld en schaamte. Dat wordt ze ook aangepraat door de maatschappij. De schuld en de schaamte ligt bij de mannen. Dat zou heel de maatschappij zich moeten realiseren.”

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt iedere negen of tien dagen in Nederland een vrouw verwoord door haar (ex-)partner. Belleman denkt dat het er in werkelijkheid meer zijn. “Het CBS registreert lang niet alles. Als het gaat om een vrouw die gedood wordt zonder dat er sprake was van een geregisterde relatie, dan telt het niet mee als partnerdoding, maar dat is het natuurlijk wel.”

“Er zijn ook raadselachtige zaken waarbij vrouwen van de trap vallen, die van balkons vallen. Je kan niet aantonen dat er sprake is van moord, het kan ook iets anders zijn, maar dat komt iets te vaak voor om te geloven”, zegt Bellaman in WNL Op Zondag op NPO 1, een dag voor Orange the Word, een campagne die aandacht vraagt om het geweld tegen vrouwen te stoppen.

WNL op Zondag gemist? Luister deze aflevering nu terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.

‘Loopt dwars door alle culturen’

En zo gebeurt het dat Belleman wekelijks zaken tegenkomt waar sprake is van femicide. “Als ik bij zo’n zaak zit, hoor ik iedere keer hetzelfde. De vrouwen hadden al lang aan de bel getrokken, maar zijn niet serieus genomen. Ze geven allerlei signalen, maar politie en hulpverleners werken langs elkaar heen.”

“Uiteindelijk eindigt het dan met de dood van de vrouw. Vervolgens komt iedereen tot de conclusie dat er fouten zijn gemaakt en dat het nooit meer mag gebeuren. Daarna gaan we over tot de orde van de dag en vervolgens gebeurt het gewoon weer.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Femicide is een maatschappij breed probleem, zegt Belleman. “Ik krijg vaak reacties dat het een cultureel probleem is, dat het alleen bestaat bij andere culturen. Daar komt het ook voor, maar het komt ook bij ons voor. Vergis je niet: het komt vaker voor dan je denkt, bij iedereen. Het loopt dwars door culturen en opleidingsniveaus heen.”

Hümeyra

Nog altijd wordt femicide niet (genoeg) serieus genomen, waarschuwt Belleman. De 16-jarige Hümeyra Ergincanlı, die in 2018 in Rotterdam bij de fietsenstalling van haar school werd doodgeschoten door haar ex-vriend, zou op de dag van de moord voor de vijfde keer aangifte gaan doen bij de politie. “Dan denk je: hoe vaak moet je aangifte doen voor je serieus wordt genomen?”, verzucht Belleman.

Na de mood op Hümeyra constateerde de Inspectie Justitie en Veiligheid dat er signalen waren gemist. Maar nog altijd is de politie volgens Belleman niet wakker geschud. “In Limburg is een vrouw vermoord, Reagan Perez, die in twee maanden tijd te maken kreeg met 21 verschillende agenten. Ze plakten allemaal andere etiketten op haar meldingen. Stalking, bedreiging, vernieling, diefstal. Niemand die het patroon zag. Dat gebeurt eigenlijk bij alle vrouwen.”

Dat valt de politie aan te rekenen, vindt ze. “Na de zaak Humeyra is er een aanbeveling gedaan om een zogenaamd SAS-formulier, een standaard formulier met zeventien vragen, in te vullen bij de politie. Als je die aan vrouwen voorlegt, kun je redelijk goed vaststellen of je er een rode vlag aan moet hangen, of dat er mogelijk nog andere interventies mogelijk zijn. Maar wat blijkt, vijf jaar na Humeyra: op de meeste politiebureaus wordt dat formulier gewoon niet gebruikt. Dan denk ik: wat is er nou voor nodig om het een keer serieus te nemen?”

Lees ook: 

Eén op de vijf vrouwen in Nederland heeft te maken met partnergeweld, vooral in Rotterdam is het raak

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Hermans noemt afspraken klimaattop ‘ambitieus en haalbaar’

Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…

Lees meer

Rob Jetten (D66) roept coalitie op: ‘Ga aan de slag’

D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…

Lees meer

Microdosing steeds populairder, maar heeft ook een keerzijde: ‘Er zijn lichamelijke en geestelijke risico’s’

Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…

Lees meer

Wopke Hoekstra ziet ‘nieuw begin voor klimaatfinanciering’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…

Lees meer

Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer

Weeronline verwacht een zachte winter

Weeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…

Lees meer

Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer