Lekken Israëlplannen buitenlandminister Veldkamp ‘niet bedoeld om te escaleren’
GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther. "Ik vraag me af of Piri echt iets wilde onthullen wat geheim had moeten blijven. Ze beschikte over informatie en dacht dat het niet het einde van de wereld zou zijn als ze daar iets over zou zeggen. Maar het werd een enorm ding."
Veldkamp stelde door het uitlekken van de plannen zijn reis naar Israël uit. Hij is boos, omdat het zijn werk zou bemoeilijken en zijn veiligheid zou kunnen raken. Piri verklapte in een Kamerdebat dat de minister maandag zou afreizen. "Dit neem ik zeer ernstig op", reageerde Veldkamp. "Ik kan op deze manier niet functioneren als minister van Buitenlandse Zaken." Veldkamp zou volgende week Israël en de Palestijnse gebieden bezoeken, maar wilde dat geheim houden.
De Winther vraagt zich af hoe de plannen zijn gelekt. "De irritatie bij Veldkamp was merkbaar, waardoor het leek alsof mevrouw Piri iets schandaligs had gedaan." Ze had voorzichtiger met haar woorden kunnen zijn, zegt De Winther, maar "ik had niet het idee dat het de bedoeling was om dit zo te laten escaleren".
Arrestatiebevel Netanyahu
Donderdag kondigde het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel uit tegen premier van Israël Benjamin Netanyahu. Deze kwestie nam het debat over, zag De Winther. "Een bijzondere timing natuurlijk. Terwijl de minister van Buitenlandse Zaken verantwoording aflegt over de koers die het kabinet wil varen, komt zo'n uitspraak binnen."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Veldkamp antwoordde direct dat Nederland het arrestatiebevel tegen premier Netanyahu zal naleven. Dat neemt Israël Veldkamp kwalijk, melden Israëlische media. Daarom heeft hij besloten om onder de huidige omstandigheden niet naar Israël af te reizen. Volgens De Winther kon Veldkamp het beter eerst laten bezinken voordat hij met een reactie kwam. "Ik had me kunnen voorstellen dat je het even terugneemt, ook omdat je in een kabinet zit waarvan Geert Wilders het één en ander vindt over Israël."
Moeilijke evenwichtsoefening
Over het uitstel is overlegd met Veldkamps Israëlische collega Gideon Saar, aldus het Israëlische ministerie. "Er zal worden gekeken naar een ander passend moment." Bij het overleg is de Nederlandse reactie op het arrestatiebevel aan de orde gekomen, meldt de krant Times of Israel. Veldkamp verklaarde dat Nederland Netanyahu en zijn gewezen defensieminister zal aanhouden als zij Nederland zouden bezoeken. Saar zou duidelijk hebben gemaakt dat Israël daarvan niet gediend is.
Veldkamps contact met Israël is toch al een moeilijke evenwichtsoefening. De NSC-minister, ooit ambassadeur in Israël, moet tegelijkertijd nog een omstreden voorgenomen Israël-bezoek van Wilders in goede banen leiden. Wilders zou ook illegale Israëlische nederzettingen op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever willen bezoeken. Dat gaat in tegen de afspraken die in de regeringscoalitie zijn gemaakt, stelt Veldkamp.