Minister Wiersma over landelijke ophokplicht: ‘Duurt zo lang als nodig’
Begin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke ophokplicht afkondigde voor pluimvee. "Het is echt een forse ingreep die je niet lichtzinnig neemt."
Het is de eerste uitbraak van vogelgriep in Nederland sinds november. De ophokplicht was vorig jaar van november tot het voorjaar van 2024 van kracht. Op 24 april werd in de laatste regio's (de Limburgse Peel en de Gelderse Vallei) de ophokplicht opgeheven.
Zeven maanden later is de ophokplicht dus weer van kracht. "Afgelopen weekend kregen we signalen dat er mogelijk een nieuwe besmetting was op een bedrijf. Daarna is heel snel geschakeld om te kijken of dat klopt", zegt minister Wiersma in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Nadat de minister afgelopen weekend op de hoogte was gesteld van de uitbraak, riep ze een expertgroep bijeen. "Tot dan toe was het risicobeeld laag. In de loop van woensdag bleek ook dat er in Duitsland een vogelgriepbesmetting was. Daardoor hebben we deze maatregel per direct afgekondigd. Het is echt een forse ingreep die je niet lichtzinnig neemt."
Advies op regelmatige basis
Een en ander hangt samen met de huidige vogeltrek. "Wilde vogels kunnen het virus met zich meebrengen", vervolgt Wiersma. Garanties dat het bij één uitbraak in Nederland blijft, zegt Wiersma niet te hebben, noch kan ze zeggen hoe lang de maatregel van kracht is. "De ophokplicht duurt zo lang als nodig. De expertgroep die mij hierop adviseert, zal hier op regelmatige basis een advies uitbrengen."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden pluimvee, behalve voor fazanten en loopvogels (zoals struisvogels, nandoes, emoes en kiwi's). Voor die laatsten geldt een afschermplicht net als voor hobbymatig gehouden pluimvee.