Beleggingen naar recordhoogte, kwart Nederlanders doet mee: ‘Mag wat mij betreft nog veel meer’
Particuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal en een nieuw record, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). De stijging van de waarde van beleggingen door huishoudens is vooral te danken aan beleggingsfondsen, die profiteerden van de sterk presterende aandelenmarkt in de Verenigde Staten.
Een kwart van de Nederlanders belegt inmiddels. "Dat mag wat mij betreft nog veel meer worden", zegt beleggingsexpert Janneke Willemse in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We zijn eigenlijk allemaal opgevoed met het idee: als je wat geld gaat verdienen, moet je ook wat opzij zetten voor later. Dat is voor veel Nederlanders sparen, dat is veilig, is de gedachte. Je krijgt meestal een vaste rente."
"Maar waar je ook zeker van bent op termijn met sparen, is dat je geld steeds minder waard wordt. Daar compenseert die rente eigenlijk nooit voor. Terwijl als je gaat beleggen, je koopkracht ook groeit op termijn."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Crypto
Toch zijn er steeds meer huishoudens die gaan beleggen. "We zien al een tijdje dat de beurzen omhoog gaan. Maar ook crypto speelt op dit moment weer een enorme rol. Bitcoin zet steeds recordstanden neer. Als het naar beneden klapt, hoor je er natuurlijk niemand meer over, want bitcoin is ook wel heel risicovol in die zin. Maar nu heeft iedereen het erover."
Willemse is bekend met de klappen van de zweep. "Ik heb wel dingen gekocht met het idee: ik neem lekker een ritje naar boven. Dat werd een duikvlucht naar beneden. Met bitcoin ben ik echt wel duizenden euro's kwijtgeraakt, omdat ik het op een gegeven moment moest verkopen. Ik had het geld nodig. Ik belegde altijd met geld dat ik niet nodig had in aandelen. Daarmee zit ik erg op de lange termijn, dat gaat ook heel goed, maar toen was ik opeens heel hebberig."
Aandelenkoersen
De totaalwaarde van directe beleggingen in aandelen door particulieren steeg in het derde kwartaal tot 64,1 miljard euro. Dat kwam doordat beleggers 480 miljoen euro extra belegden in aandelen. De AEX, de bekendste graadmeter voor de Amsterdamse beurs, daalde in dezelfde periode juist. Vooral de aandelenkoersen van chipbedrijven ASML, ASMI en Besi zakten in, wat volgens DNB voor 600 miljoen euro aan verliezen op de aandelenportefeuille zorgde.