Campingbewoners moeten wijken voor luxe bungalows: ‘Dit is onze plek, ons thuis’
Recreanten van camping Sandevoerde voeren al jaren actie. Een projectontwikkelaar wil luxe chalets bouwen op het terrein van de camping in Zandvoort. “Wat er nu gebeurt, kan en mag niet”, zegt campinggast en activist Samira Lurks in het WNL-programma Op de Barricade.
“Drie jaar geleden begon de ellende”, vertelt Michel, een van de andere gedupeerden. “We kregen allemaal een brief. Een projectontwikkelaar had de grond van de camping gekocht. Of we allemaal even wilden oprotten, want ze wilden luxe bungalows bouwen en daar schathemeltje rijk mee worden. De mensen hier schrokken zich een ongeluk. Dit is onze plek, ons thuis.”
In 2021 stonden er nog 400 caravans op Sandevoerde. Het merendeel daarvan is reeds verdwenen. De eigenaars durfden de bui niet af te wachten en kozen eieren voor hun geld. Nu staan er nog maar zo’n honderd. De overgebleven harde kern is niet van plan om zomaar te vertrekken. Wat maakt hun camping zo bijzonder dat ze bereid zijn ervoor te vechten?
“Het is echt een familiecamping”, legt Lurks uit. “We kennen elkaar allemaal al jaren. Sommige families staan al vijf generaties lang hier op de camping. Door de strijd die we samen voeren is de band nog nooit zo hecht geweest.”
‘Als een kat in een vreemd pakhuis’
Ton heeft nog altijd hoop dat de camping blijft bestaan. “Ik denk dat het nog wel een poosje gaat duren. Als het ooit gaat gebeuren. Als het echt ophoudt, wordt het een probleem. Want je kan in principe nergens meer terecht. Je komt als een kat in een vreemd pakhuis als je ergens anders terechtkomt. Er zijn mensen naar de Veluwe gegaan, maar daar zijn ze niet echt gelukkig.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
De hele zomer in Amsterdam doorbrengen, ziet Ton niet zitten. “Dan zijn er weinig mogelijkheden. Hier ga je zitten met een kopje koffie, in je onderbroek desnoods, waar ik woon doe je dat niet.”
Happy place
Ronald nam in 2019 intrek op de camping samen met zijn inmiddels overleden partner Theo. “Hij heeft zelfmoord gepleegd. Dat maakt het allemaal nog iets heftiger en ook nog wel iets dramatischer. Dit moet nog even blijven, de camping, want hier heb ik het naar mijn zin. We hebben wel 60.000 euro betaald. Twee jaar later begon dit. Achteraf had ik het natuurlijk nooit gedaan. Dit is mijn happy place, dus ik wil hier eigenlijk wel blijven. Die camping is fantastisch, het is net een familie.”
“Ik mis vanuit de gemeente Zandvoort het menselijke aspect”, zegt Elvira. “De ideologie van: ik ben er voor mijn mensen. We hebben een groep mensen die willen kamperen. Maar nee, het is een verdienmodel. Geld staat boven de mensen, dat is wat er nu speelt.”
Benieuwd hoe dit afloopt? Kijk Op de Barricade terug via NPO Start.
Door: Hans Stehouwer
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag
Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:
- Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
- Oud-topambtenaar Mark Frequin;
- En politiek duider Hans van Soest.
Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.
Volgens VVD-Kamerlid Erik van der Burg rust er geen taboe op het inzetten van Nederlandse militairen in het geval er een vredesmacht komt in Oekraïne….
Lees meerDe prijs van een treinkaartje en abonnementen bij de NS stijgt vanaf 1 januari met gemiddeld 6,18 procent. Dat meldt de NS woensdag. Met Prinsjesdag…
Lees meerHuidig Amerikaans president Joe Biden blaast, twee maanden voor het einde van zijn presidentstermijn, 82 kaarsjes uit. Biden is momenteel de oudste president ooit in…
Lees meerHet onderwijs moet in eerste plaats draaien om lezen, schrijven en rekenen. Dat vindt hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah. ”Het zijn de basisvaardigheden. Vakken…
Lees meerDoor de toenemende droogte in Irak is het voor boeren vrijwel onmogelijk om gewassen te verbouwen. Het op nieuwe manieren genereren van water is van…
Lees meerHet nieuwe kabinet van Donald Trump zal waarschijnlijk vol zitten met Amerikaanse tv-sterren. ”Hij selecteert kabinetsleden op twee eigenschappen. Loyaliteit en hun prestaties op tv”,…
Lees meerWaar vraag is, is handel en zo gaat het ook met fatbikes. Chinese handelaars weten via smokkelroutes tienduizenden illegale fatbikes ons land binnen te krijgen….
Lees meerIn de Verenigde Staten zijn in een jaar tijd ruim 750 waarnemingen van ufo’s gemeld. En dan gaat het niet over “tante Truus” die in…
Lees meerEr zijn wel degelijk gevangenissen te vinden die niet of nauwelijks kampen met personeelstekort, met name buiten de Randstad. VVD-Tweede Kamerlid Ulysse Ellian pleit er…
Lees meerDe wereldwijde top om klimaatverandering te lijf te gaan in Bakoe, Azerbeidzjan, staat vooral in het teken om landen zoals China en Singapore over de…
Lees meerHet kabinet is mogelijk stabieler geworden door het vertrek van NSC-Kamerleden Hertzberger en Zeedijk. Dat stelt politiek verslaggever bij WNL Thomas van Groningen. ”De emmer…
Lees meerDe Duitse centrale bank heeft het voorzichtige optimisme over economische groei van het land getemperd in haar maandelijkse rapport. Hoewel volgens voorlopige cijfers de Duitse…
Lees meerDoor de verbouwing van het Binnenhof is het Catshuis terug van nooit echt weggeweest. De traditionele ambtswoning van de premier huist wekelijks de ministerraad, toch…
Lees meerDe onlangs afgetreden staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst) keert terug in de Tweede Kamerfractie van NSC, zo bevestigt hij na berichtgeving van het AD….
Lees meerWethouders overwegen actie te gaan voeren, omdat ze vanuit het Rijk steeds meer taken moeten uitvoeren, maar steeds minder financiële middelen hebben. Tijdens een wethouderscongres…
Lees meer