Hoogleraar: ‘Sporen van racisme in notulen ministerraad heel onwaarschijnlijk’
Zelfs als de notulen uit de veelbesproken ministerraad van vorige week maandag openbaar worden gemaakt, is de kans klein dat er racistische uitlatingen in te vinden zijn. Dat zegt hoogleraar staatsrecht Wim Voermans in het radioprogramma Sven op 1. “Allerlei emotionele uitbarstingen worden er onmiddellijk uit geschrapt.”
Staatssecretaris Nora Achahbar (Financiën, NSC) stapte vrijdag op, naar verluidt vanwege uitlatingen die in de ministerraad zijn gedaan. Er zou niet alleen over “pus” en “kut-Marokkanen” zijn gesproken, maar er zou ook zijn gesuggereerd dat antisemitisme in de genen van moslims zou zitten. Dat laatste schrijven bronnen toe aan PVV-asielminister Marjolein Faber.
Vanwege de berichten in de media komt vanuit oppositiepartijen de roep om de notulen van de ministerraad te openbaren. Vrijdagmiddag riep D66-voorman Rob Jetten daartoe op. Ook PvdA-leider Frans Timmermans zou inzage willen hebben, zei hij.
De notulen zijn normaal gesproken nog twintig jaar staatsgeheim, weet hoogleraar Voermans. “In een enkel geval, dat is in de afgelopen dertig jaar twee keer gebeurd, kunnen de minister-president en de ministerraad besluiten om ontheffing te verlenen aan die geheimhoudingsplicht, al dan niet gedeeltelijk.”
Maar “ik zie niet in waarom het kabinet dat op dit moment zou willen doen. Daar is geen enkele aanleiding voor”, zegt Voermans. Premier Schoof benadrukte zaterdag dat hij er niet over peinst om de notulen te openbaren. Het gespreksverslag is staatsgeheim en blijft voorlopig ook geheim, zei hij.
Sven op 1 gemist? Luister deze uitzending nu terug als podcast. De tekst gaat hieronder veder.
‘Sporen van racisme heel onwaarschijnlijk’
Zelfs als de Tweede Kamer erin slaagt de notulen openbaar te krijgen, hebben oppositiepartijen daar bar weinig aan, denkt Voermans. “Het lijkt me heel onwaarschijnlijk dat je enige sporen van racisme zou aantreffen in de notulen.”
Hij legt uit: “Ministers krijgen een gedeelte van de notulen na de ministerraad nog even te zien. Dat is geen letterlijk verslag van wat er gezegd is, maar een samenvatting. De ministers kunnen dan zelf ook nog kijken of ze goed zijn geciteerd. Allerlei emotionele uitbarstingen worden er onmiddellijk uit geschrapt.”
“Dus stel dat het de Kamer zou lukken om een gedeelte van die notulen toch te krijgen, dan is het zéér onwaarschijnlijk dat daar iets in staat wat uitgelegd kan worden als een racistische uitlating”, zegt Voermans.
Schoof had uitlatingen kunnen ontkennen
Na afloop van het crisisberaad in het Catshuis benadrukte Schoof vrijdagavond dat er tijdens de ministerraad geen racistische teksten zijn gesproken. Op vragen over specifieke uitspraken die gedaan zouden zijn, herhaalde hij die boodschap. Hoewel Schoof niet mag zeggen wat er in de ministerraad is besproken, had hij er volgens Voermans voor kunnen kiezen om uitspraken te ontkennen.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
“Politiek is dat natuurlijk wel enorm ingewikkeld en riskant”, zegt Voermans. “Ik denk dat hij ervoor gekozen heeft om aan de bewindspersonen over te laten om te zeggen wat er niet is gezegd. Als Schoof namens iedereen gaat benoemen wat niet is gezegd, wordt het heel rommelig.”
Voermans denkt dat Schoof deze week de verhoudingen in het kabinet en de coalitie moet herstellen. “Die lijken fors beschadigd, het is allemaal heel broos. Het is afwachten hoe dit kabinet de komende week doorkomt in goede verhoudingen.” Dat is niet eenvoudig, denkt de hoogleraar. “Schoof moet balanceren op het slappe koord.”
Lees ook:
Esmah Lahlah (GL-PvdA): grote moeite om racisme-ontkenning Dick Schoof te vertrouwen
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugluisteren: Justitieminister David van Weel bij Rick Nieman
- Justitieminister David van Weel over het geweld in Amsterdam;
- Politiek commentator Martin Sommer van EW Magazine over de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag;
- Oud-politicus Marco Pastors vertelt over integratie en zijn wijkaanpak in Rotterdam-Zuid;
- En presentator Fidan Ekiz over haar nieuwe docuserie Op de Barricade.
Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.
Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag
Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:
- Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
- Oud-topambtenaar Mark Frequin;
- En politiek duider Hans van Soest.
Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.
Wethouders overwegen actie te gaan voeren, omdat ze vanuit het Rijk steeds meer taken moeten uitvoeren, maar steeds minder financiële middelen hebben. Tijdens een wethouderscongres…
Lees meerRosanne Hertzberger en Femke Zeedijk hebben in navolging van Nora Achahbar besloten op te stappen. Beide NSC-Kamerleden vinden dat er niet gehandeld wordt binnen de…
Lees meerNederland telt meer vrijgezellen dan ooit tevoren. Een volle vijver om uit te vissen, zou je denken, maar singles vinden het knap lastig om de…
Lees meerMet de feestdagen in het vooruitzicht doet de politie haar best mensen te waarschuwen voor nepwebshops. Vooral in december en tijdens acties zoals Black Friday…
Lees meerAppie Baantjer die langs de stille grachten wandelt, een borreltje doet bij Lowietje en een gezellig praatje maakt met de plaatselijke prostituees. De Wallen roepen…
Lees meerDe Maag Lever Darm Stichting (MLDS) vraagt de politiek om de leeftijd van het bevolkingsonderzoek darmkanker te verlagen van 55 naar 50 jaar. “Eigenlijk wordt…
Lees meerDonald Trump in het Witte Huis vormt een groot risico voor Oekraïne en daarmee voor heel Europa. Daarvoor waarschuwt defensiespecialist bij denktank HCSS Rob de…
Lees meerVolgens Astrid Holleeder is het uitgesloten dat zij haar huidige situatie overleeft. Dat heeft de zus van crimineel Willem Holleeder verklaard in een interview met…
Lees meerOndanks eerdere berichtgeving keert NSC-partijleider Pieter Omtzigt vandaag tóch niet terug in de Tweede Kamer. Het is nog maar de vraag wanneer de man achter…
Lees meerDe politie en de brandweer houden tot 2030 last van haperende portofoons. Communicatiesysteem C2000 blijft bijzonder storingsgevoelig. Een oplossing is er voorlopig niet. Ramon Meijerink,…
Lees meerHet is de drukste ochtendspits van het jaar, meldt de ANWB. Iets voor 08.00 uur stond er ruim 1100 kilometer file. De drukste ochtendspits van het…
Lees meerDe publieke omroep moet hervormen, vindt de VVD al langer. In een voorstel pleit Tweede Kamerlid Claire Martens nu voor een “drastische systeemverandering met een sterke en…
Lees meerDe naam ‘Co van Ledden Hulsebosch’ doet waarschijnlijk niet direct een belletje rinkelen, maar deze forensisch onderzoeker, geboren in 1877 in Amsterdam, was een beroemde…
Lees meerDe notulen van de ministerraad moeten nooit openbaar gemaakt worden. Dat vindt oud-vicepremier en VVD-prominent Annemarie Jorritsma. “Het had de vorige keer al niet gemoeten….
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt 57 mannen voor de ongeregeldheden en rellen rondom de voetbalwedstrijd FC Utrecht – Go Ahead Eagles op 26 mei 2024. De…
Lees meer