Hoogleraar: ‘Sporen van racisme in notulen ministerraad heel onwaarschijnlijk’
Zelfs als de notulen uit de veelbesproken ministerraad van vorige week maandag openbaar worden gemaakt, is de kans klein dat er racistische uitlatingen in te vinden zijn. Dat zegt hoogleraar staatsrecht Wim Voermans in het radioprogramma Sven op 1. "Allerlei emotionele uitbarstingen worden er onmiddellijk uit geschrapt."
Staatssecretaris Nora Achahbar (Financiën, NSC) stapte vrijdag op, naar verluidt vanwege uitlatingen die in de ministerraad zijn gedaan. Er zou niet alleen over "pus" en "kut-Marokkanen" zijn gesproken, maar er zou ook zijn gesuggereerd dat antisemitisme in de genen van moslims zou zitten. Dat laatste schrijven bronnen toe aan PVV-asielminister Marjolein Faber.
Vanwege de berichten in de media komt vanuit oppositiepartijen de roep om de notulen van de ministerraad te openbaren. Vrijdagmiddag riep D66-voorman Rob Jetten daartoe op. Ook PvdA-leider Frans Timmermans zou inzage willen hebben, zei hij.
De notulen zijn normaal gesproken nog twintig jaar staatsgeheim, weet hoogleraar Voermans. "In een enkel geval, dat is in de afgelopen dertig jaar twee keer gebeurd, kunnen de minister-president en de ministerraad besluiten om ontheffing te verlenen aan die geheimhoudingsplicht, al dan niet gedeeltelijk."
Maar "ik zie niet in waarom het kabinet dat op dit moment zou willen doen. Daar is geen enkele aanleiding voor", zegt Voermans. Premier Schoof benadrukte zaterdag dat hij er niet over peinst om de notulen te openbaren. Het gespreksverslag is staatsgeheim en blijft voorlopig ook geheim, zei hij.
Sven op 1 gemist? Luister deze uitzending nu terug als podcast. De tekst gaat hieronder veder.
'Sporen van racisme heel onwaarschijnlijk'
Zelfs als de Tweede Kamer erin slaagt de notulen openbaar te krijgen, hebben oppositiepartijen daar bar weinig aan, denkt Voermans. "Het lijkt me heel onwaarschijnlijk dat je enige sporen van racisme zou aantreffen in de notulen."
Hij legt uit: "Ministers krijgen een gedeelte van de notulen na de ministerraad nog even te zien. Dat is geen letterlijk verslag van wat er gezegd is, maar een samenvatting. De ministers kunnen dan zelf ook nog kijken of ze goed zijn geciteerd. Allerlei emotionele uitbarstingen worden er onmiddellijk uit geschrapt."
"Dus stel dat het de Kamer zou lukken om een gedeelte van die notulen toch te krijgen, dan is het zéér onwaarschijnlijk dat daar iets in staat wat uitgelegd kan worden als een racistische uitlating", zegt Voermans.
Schoof had uitlatingen kunnen ontkennen
Na afloop van het crisisberaad in het Catshuis benadrukte Schoof vrijdagavond dat er tijdens de ministerraad geen racistische teksten zijn gesproken. Op vragen over specifieke uitspraken die gedaan zouden zijn, herhaalde hij die boodschap. Hoewel Schoof niet mag zeggen wat er in de ministerraad is besproken, had hij er volgens Voermans voor kunnen kiezen om uitspraken te ontkennen.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
"Politiek is dat natuurlijk wel enorm ingewikkeld en riskant", zegt Voermans. "Ik denk dat hij ervoor gekozen heeft om aan de bewindspersonen over te laten om te zeggen wat er niet is gezegd. Als Schoof namens iedereen gaat benoemen wat niet is gezegd, wordt het heel rommelig."
Voermans denkt dat Schoof deze week de verhoudingen in het kabinet en de coalitie moet herstellen. "Die lijken fors beschadigd, het is allemaal heel broos. Het is afwachten hoe dit kabinet de komende week doorkomt in goede verhoudingen." Dat is niet eenvoudig, denkt de hoogleraar. "Schoof moet balanceren op het slappe koord."