Albanië bij de Europese Unie een goed idee? ‘We zouden stom zijn dit land aan Rusland of Erdoğan over te laten’
Albanië was drie decennia geleden nog een dictatuur à la Noord-Korea, maar het land dat bij de meeste Nederlanders vooral bekend staat als goedkope vakantiebestemming kan binnen een paar jaar zomaar eens lid worden van de Europese Unie.
Na tien jaar kandidaatschap zijn de onderhandelingen tot toetreding afgelopen maand officieel begonnen. Premier Edi Rama mikt in ieder geval op 2030. Directeur van debatcentrum De Balie Yoeri Albrecht denkt dat Albanië er klaar voor is.
''Dertig jaar geleden was Albanië nog het meest geïsoleerde land ter wereld. Mensen hadden geen auto's of überhaupt privébezit. Ze hadden helemaal niets. Als je nu ziet hoe ondernemend ze zijn!'', vertelt Albrecht in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
De journalist interviewde premier Rama onlangs in zijn debatcentrum. Hij schetst hoe Albanië zich heeft klaargestoomd om een volwaardig EU-lid te kunnen zijn. ''Ze hebben een ongewone hervorming van de rechtelijke macht doorgevoerd. Alle rechters zijn met een microscoop tegen het licht gehouden. Er zijn onwaarschijnlijk veel rechters ontslagen en vervangen. Op deze schaal hebben we het bij een toetredingsland nog nooit meegemaakt. Het gaat economisch heel goed. Qua democratie en verkiezingen is het een goed geordend land'', aldus Albrecht.
Maffia
Albanië trekt inmiddels zo'n 300.000 Nederlandse toeristen per jaar, maar het land staat niet alleen bekend om zijn mooie stranden of spotgoedkope restaurantjes. Albanese bendes komen sinds jaar en dag negatief in het nieuws. Volgens Albrecht is de situatie enorm verbeterd. ''Ik denk dat het verhaal van de bendes ook in de wereld is geholpen door de Italianen die afleiding wilden van hun eigen maffia-problemen'', beweert hij.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start.
De EU heeft belang bij Albanië als medelid, meent de journalist. ''Het betekent grote economische groei'', zegt hij. Maar vooral de ligging van het land, als ingang van de Adriatische Zee, is gunstig. ''We zijn wel heel stom als we dat stuk van de zuidelijke Balkan overlaten aan de Russen of Erdoğan (de president van Turkije, red.). Ik denk dat we er haast mee moeten maken.''