Estafettestaking van ProRail begonnen: ‘Onverantwoord deze looneis’
Wie woensdagochtend met de trein naar school of werk wilde, kwam bedrogen uit. De eerste in de reeks stakingen van ProRail zorgde ervoor dat het treinverkeer in grote delen van het land plat lag. Personeel van ProRail eist een loonsverhoging, maar hoe realistisch is die eis?
Het ProRail-personeel staakt om een loonsverhoging van 13 procent. De overheid vindt de eis "buitensporig". Minister van Infrastructuur Barry Madlener voert al dagen overleg met de vakbonden en zei dinsdagmiddag nadrukkelijk "geen zak geld te hebben om naar de onderhandelingstafel te brengen".
"Deze looneis is onverantwoord", vindt ook journalist Sjuul Paradijs. "Je komt in een loon-prijsspiraal terecht waar je niet uitkomt. Uiteindelijk zullen wij, de consument, moeten opdraaien voor die verhoging", zegt Paradijs in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Dat wil de minister dus voorkomen. De laatste geluiden aan de onderhandelingstafel klinken reëler, liet Madlener dinsdag aan het einde van de dag weten. Maar overeenstemming is er nog niet.
ProRail
Reizigers balen ondertussen flink, want ze kunnen niet naar hun werk of naar school. "Ik had geen idee dat het zo erg zou zijn", zegt een jongen op Almere Centraal. "Ik kan onmogelijk nu op mijn werk komen. Moet ik mijn baas weer gaan bellen", moppert een ander.
De reden dat er niet is gekozen voor een vriendelijkere staking voor reizigers is gekozen, is omdat het niet om een staking van treinpersoneel gaat maar om medewerkers van ProRail. Die gaan onder meer over de treinverkeersleiding, het onderhoud van het spoor en eventuele nieuwe aanleg van treinsporen. ProRail heeft dus niks te zeggen over het wel of niet handhaven van tickets.
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!