Groningen bereidt zich voor op mogelijke komst wolf
Hoewel zich in Groningen geen wolven hebben gevestigd, bereidt de provincie zich wel voor op de mogelijke komst van al dan niet zwervende exemplaren. "Wij vinden het belangrijk om ook in Groningen klaar te zijn voor de wolf", schrijft het college aan Provinciale Staten.
Groningen is inmiddels nauw betrokken bij ontwikkelingen die op landelijk of regionaal niveau spelen. Zo zijn er in Drenthe en Friesland wolven gevestigd. "Wij kunnen leren van provincies of andere partijen met meer ervaring met de wolf, maar ook vinden we het belangrijk om ons eigen geluid naar aard en ervaring te laten horen", schrijft het dagelijks provinciebestuur.
Groningen heeft daarom input geleverd voor een actualisatie van het Interprovinciaal Wolvenplan, dat uitgangspunten bevat rond preventie, interventie en communicatie. De provincie speelt ook een rol in de Landelijke uitvoeringsagenda wolf die staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in het leven heeft geroepen naar aanleiding van confrontaties tussen wolven en mensen of honden.
In Groningen is dit jaar één aanval van een wolf officieel vastgesteld. In 2023 geen enkele, maar een jaar daarvoor waren het er vier. Gedeputeerde Henk Emmens (landbouw, natuur en economie, BBB) zei afgelopen december het een serieus probleem te vinden dat er "af en toe" vee wordt aangevallen in de provincie.
Wolf beschermd
Wolven moeten volgens de wet worden beschermd, maar ook moet een schadevergoeding worden uitgekeerd als een wolf bijvoorbeeld schapen heeft aangevallen. Dierhouders in Groningen kunnen na een (vermoedelijke) aanval van een wolf kosteloos gebruikmaken van een afweerraster. De provincie komt in een later stadium met meer informatie over onder meer schadecijfers en de voorbereidingen.