1,2 miljoen euro belastingvrij voor koning, maar wat levert hij op?
De koning ontvangt jaarlijks 1,2 miljoen euro belastingvrij, maar de vraag of hij zijn geld waard is, verdeelt het land. Volgens historicus en koningshuiskenner Coks Donders is de waarde van de koning moeilijk te bepalen, maar: “De symbolische waarde van het koningshuis is echt ontzettend groot.”
Op Prinsjesdag leest de koning de troonrede voor, hij ondertekent wetten, bekrachtigt internationale verdragen en beëdigt ministers en staatssecretarissen. Maar misschien wel belangrijker, het staatshoofd wordt gezien als uithangbord van ons land. Hij moet zorgen voor eenheid en gaat op staatsbezoeken en handelsmissies, om banden te onderhouden en deuren te openen.
“We zijn ongeveer tweehonderd jaar een koninkrijk”, vertelt Donders in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. “Maar al sinds Willem van Oranje is die familie, die naam en zelfs die kleur verbonden aan ons land. Het is één van de weinige overkoepelende symbolen die ons echt met elkaar verbinden.”
Populariteit daalt
Niet iedereen is overtuigd van het nut, blijkt uit onderzoek van Ipsos. De helft van alle Nederlanders vindt dat ons land een monarchie moet blijven. 23 procent is voor een republiek en 27 procent maakt het niet uit. Millennials zijn sceptischer. Onder de 25- tot 34-jarigen steunt 37 procent de monarchie, tegenover 29 procent die voor een republiek is.
De populariteit van de Oranjes is de laatste jaren gedaald. “De negatieve trend zag je toenemen in de coronatijd”, vertelt Donders. “Dat is ook helemaal niet gek. Een koningshuis floreert op het moment dat het heel zichtbaar is. Coronatijd was natuurlijk een onzichtbare tijd. Iedereen moest binnen blijven, het koningshuis ook. Dat deden ze niet altijd, denk aan die reis naar Griekenland. Dat hielp niet mee.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Voordat de populariteit kan groeien, moet die eerst stabiliseren. Dat kan nog wel even duren, denkt Donders. “Als een land ontevreden is, straalt dat bijna altijd af op de instanties. Dus op de politiek, de media, maar ook op het koningshuis. Die deuk in de populariteit hoort erbij. Maar op de lange termijn zullen we echt wel zien dat het goed gaat komen. Ik maak mij daar echt totaal geen zorgen om.”
Is de koning het geld waard?
De dalende populariteit is wel zuurstof voor het debat over het salaris van de Oranjes. “Ik snap het wel. Het is een beetje suf om de coronatijd er weer bij te halen, maar het is een tijd geweest waarin die economische heel zwaar is geweest”, zegt de historicus. “Het is logisch dat dat afstraalt op pracht en praal en dat is natuurlijk dat koningshuis. Ik snap dat mensen daarvan zeggen: moet dat allemaal wel? Dat is ook lekker Nederlands.”
Maar hoeveel kost het koningshuis nou precies? Voor volgend jaar komt de begroting uit op 80 miljoen euro. Van dit bedrag krijgt de koning 7,2 miljoen euro, waarvan Willem-Alexander 1,2 miljoen overhoudt om belastingvrij op zijn bankrekening bij te schrijven.
Donders: “Wat hij precies economisch oplevert, is moeilijk te zeggen. Als we een republiek zouden zijn, zou je pas kunnen zeggen: Ah, zoveel bracht de koning dus op. Maar we kunnen rustig zeggen dat de monarchie deuren opent in het buitenland, die misschien iets minder ver opengaan op het moment dat we een president zouden hebben.”
Steeds minder millennials vinden dat Nederland een monarchie moet blijven. ‘Stand van Nederland’ onderzoekt de economische meerwaarde van het koningshuis, met name voor de bedrijfswereld. Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?
In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?
Luister het in de podcast via je favoriete app!
Heeft de monarchie economische waarde?
Welke provincie volgt Limburg op als winnaar van het Regio Songfestival? Morgenavond is het duidelijk. Dan staat in Theater aan het Vrijthof in Maastricht de…
Lees meerMadeleine van Toorenburg was dinsdag bij de Amerikaanse verkiezingen aanwezig als waarnemer. De CDA-politica zag dat de verkiezingen in Michigan over algemeen goed verliepen, maar…
Lees meerDilan Yeşilgöz noemt de gewelddadigheden waar Israëlische voetbalfans in de nacht van donderdag op vrijdag mee te maken kregen in Amsterdam ‘onversneden jodenhaat’. De VVD-leider…
Lees meerOnline haatberichten, gps-trackers onder de auto en fysieke aanvallen. Van de 340 burgemeesters is slechts twintig procent nooit bedreigd, meldt het AD. “De burgemeesters die…
Lees meerMinister David van Weel (Justitie en Veiligheid) noemt de gewelddadigheden in Amsterdam “puur antisemitisme”. Volgens de bewindsman zijn supporters van het Israëlische Maccabi Tel Aviv…
Lees meerGeert Wilders wil een spoeddebat met premier Dick Schoof naar aanleiding van een reeks gewelddadige gebeurtenissen in Amsterdam, waarbij meerdere Israëlische voetbalfans werden aangevallen. “Het…
Lees meerHet doorvoeren van de geplande btw-verhogingen op onder meer sport, culturele uitstapjes en hotelovernachtingen zorgen juist voor meer uitgaven bij de overheid. Dat zegt oud-staatssecretaris…
Lees meerDe Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt van een “zeer gewelddadig incident” tegen Israëliërs na de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv. Hij zegt twee…
Lees meerDat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…
Lees meerWopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….
Lees meerStaatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…
Lees meerNog geen twee jaar na het stoppen van Nick & Simon heeft Nick Schilder zich ontpopt tot een volwaardig soloartiest. Zijn muziek doet het goed…
Lees meerAls het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…
Lees meerDe opgestapte staatssecretaris Folkert Idsinga is van X gegooid. Met dat opmerkelijke nieuws kwam De Telegraaf woensdag naar buiten. Idsinga zou op het medium een…
Lees meerAlex Pastoor nam afgelopen zomer onverwacht afscheid van het trainersvak in de voetballerij. De voormalige profvoetballer loodste Almere City naar de Eredivisie en wist de…
Lees meer