Oud-minister van Financiën Dijsselbloem: ‘Idsinga wordt door Wilders voor de trein gegooid’
De opgestapte staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) wordt door PVV-leider Geert Wilders voor de trein gegooid, zegt oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in Sven op 1. "Ik vind dat je niet zo met mensen moet omgaan. Dit is niet heel fraai."
Idsinga deed afstand van zijn beleggingen voor zijn termijn als staatssecretaris. "Blijkbaar heeft Idsinga ook inzage gegeven bij de kabinetsinformateur, Richard van Zwol. Hij heeft dat netjes gedaan en dan krijg je later een vraag die niet eerder gesteld is. En die niet met elkaar is afgesproken", zegt een geïrriteerde Dijsselbloem.
Idsinga lag onder vuur, omdat hij zijn zakelijke belangen niet wilde openbaren. Een Kamermeerderheid, mede geholpen door coalitiepartij PVV, stelde hem een ultimatum, waarna hij zijn aftreden bekendmaakte. Naar verluidt zou hij voor in totaal 6 miljoen euro belangen hebben in verschillende bedrijven. Welke dat zijn, wilde hij niet zeggen.
Aandelenportefeuille
Partijen vinden dat problematisch, omdat hij als staatssecretaris beslissingen zou kunnen nemen die invloed hebben op de waarde van zijn aandelenpakket. "Zolang je weet welke aandelen je hebt van jezelf, kun je daar nog steeds rekening mee houden die je als bewindspersoon neemt", beaamt Dijsselbloem.
"Dat zou ervoor pleiten dat je een beleggingsportefeuille omzet in een fondsbelegging, of dat je het helemaal vrijgeeft, eerst liquide maakt en dan opnieuw belegt", noemt hij een voorbeeld. "Dat kan in allerlei vormen, zodat betrokkenen op dat moment niet meer weten in welke sector of welk bedrijf belang zou hebben bij de beslissingen, waardoor de aandelenportefeuille niet wordt beïnvloedt."
Luister deze uitzending van Sven op 1 nu terug als podcast:
Bredere discussie
De discussie kan scherper, vindt Dijsselbloem, "maar dat moet je aan de voorkant doen". Het moet niet zo zijn dat tussendoor de spelregels worden veranderd, benadrukt hij. "Ik vind dat niet kunnen. Als je met elkaar afspreekt hoe je het moet regelen, wat hij heeft gedaan, dan is het ook klaar."
Volgens Dijsselbloem is het een breder probleem. "Ik denk dat er meerdere bewindspersonen zijn die zakelijke belangen op afstand hebben. Maar dat mag dan misschien ook niet meer."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
SP-leider Jimmy Dijk pleitte in WNL Op Zondag voor het openbaren van aandelen van andere bewindspersonen. Het gaat om Vincent Karremans (VVD), Mona Keijzer (BBB) en Teun Struycken (NSC) en de PVV-bewindspersonen Marjolein Faber, Zsolt Szabó en Vicky Maeijer.
Idsinga maakte zondag alsnog zijn zakelijke belangen bekend. Idsinga heeft aandelen in meer dan tachtig beursgenoteerde bedrijven. Het gaat onder meer om aandelen in de Nederlandse bedrijven ING en ASML, die volgens hem worden beheerd door een vermogensbeheerder.