Lubbers koos zelf voor euthanasie: ‘Dat heeft me enigszins verbaasd’
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Lubbers koos zelf voor euthanasie: ‘Dat heeft me enigszins verbaasd’

Voormalig minister-president Ruud Lubbers koos aan het eind van zijn leven voor euthanasie. Dat is te lezen in de biografie Ruud Lubbers, Een Slag Anders, geschreven door Lennart Steenbergen, die woensdag verschijnt.

Als leider van de christendemocraten, die fel tegen ethische kwesties als abortus en euthanasie waren, legde hij in zijn derde kabinet de basis voor de euthanasiewetgeving van het eerste paarse kabinet. Onder leiding van Lubbers, die op 14 februari 2018 overleed, kwam er in Nederland uiteindelijk een gedoogbeleid voor euthanasie tot stand.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

CDA-prominenten Onno Ruding en Elco Brinkman bleken niet op de hoogte van de beslissing van Lubbers. "Ik wist dat helemaal niet", zegt Ruding bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Hoewel ik toch veel contact met Ruud Lubbers heb gehad, alleen niet die laatste periode van zijn leven. Ik wil daar niet al te veel commentaar op leveren, want dat is een persoonlijke beslissing van hem en zijn familie."

'Een verrassing'

De voormalige minister van Financiën heeft respect voor de beslissing van Lubbers. "Maar het heeft me enigszins verbaasd, omdat ik het niet verwacht had. Ik had er nooit over gedacht. De ethische vraagstukken waren een hete aardappel op dat moment."

Brinkman, voormalig minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, heeft het eindeloos over euthanasie gehad met Lubbers. "Maar hoe dat in zijn eigen leven zou uitpakken, daar was ik verrast over. Hij kwam oorspronkelijk toch uit de vrij strenge katholieke leer. We hebben met elkaar geprobeerd een duidelijke lijn te trekken en dan is dit wel een verrassing."

Hirsch Ballin

Lubbers stond bekend om zijn 'vader-zoon relatie' met Brinkman, maar liet hem vallen toen Brinkman de opvolger van Lubbers moest worden. Lubbers kondigde indertijd publiekelijk aan op de nummer drie van de CDA, Ernst Hirsch Ballin.

"Dat vond ik vervelend en onverstandig", blikt Brinkman terug. "Die dingen gebeuren en het zal in het boek wel weer breed uitgemeten worden. Maar er is natuurlijk heel veel meer gebeurd. Ik heb nadien ook nog wel met hem gesproken, maar de dingen gaan zoals ze gaan in het leven."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Spraakmakende momenten
'Iedere dag kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord'
0:43

'Iedere dag kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord'

'Hij begon op een zombie te lijken'
1:06

'Hij begon op een zombie te lijken'

Indrukwekkende nieuwe technieken in de bouw
1:10

Indrukwekkende nieuwe technieken in de bouw

Datingsplaforms verliezen in rap tempo gebruikers
1:08

Datingsplaforms verliezen in rap tempo gebruikers

Tientallen euro's per maand aan datingapps
1:28

Tientallen euro's per maand aan datingapps

'Ik stortte in door slaaptekort'
1:17

'Ik stortte in door slaaptekort'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau