In dit dorp wachten jongeren al vijf jaar op een bouwvergunning: ‘We komen er maar niet uit’
In het Noord-Hollandse Tuitjenhorn willen ze aan de rand van het dorp een kavel bouwen voor jongeren die in het dorp willen blijven wonen. Ze lopen alleen tegen veel oponthoud aan door te strenge regels. "We willen heel graag, de gemeente wil heel graag, maar we komen er maar niet uit", zegt initiatiefnemer Tim van Brederode in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Het realiseren van een nieuwbouwwoning kan maar liefst tien jaar duren. Het kan lang duren voor een bouwvergunning wordt afgegeven en het doorlopen van ellenlange procedures zorgen vaak voor grote vertraging. "Wij krijgen geen stem in het proces, omdat we een collectief van jongeren zijn die graag een huis willen bouwen", vertelt Van Brederode.
Daarom hebben ze zich verenigd in een juridische constructie, waarmee ze aanspraak kunnen krijgen op een stukje grond. "Dat lukt nog niet helemaal, het duurt allemaal erg lang. Dat terwijl het hele traject van vergunningen nog voor ons ligt."
Van Brederode hoopt dat het kabinet procedures vereenvoudigt rondom bouwvergunningen. Inmiddels neemt het proces al vijf jaar in beslag, waardoor de jongeren niet zo jong meer zijn. Dat betreurt voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser. "Het duurt tien jaar voordat je de verhuiswagen voor hebt rijden. Dat is de praktijk in Nederland."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
'Stem om tegen te zijn weegt zwaarder'
Dat wordt alleen maar erger, waarschuwt de voorzitter. "De stem om ergens tegen te zijn, weegt zwaarder dan de stem wanneer je ergens voor bent. Je moet wat doen aan het evenwicht."
Toch is er mogelijk licht aan het einde van de tunnel. De Raad van State besloot vorige week voorrang te geven aan zaken omtrent woningbouw, omdat de nood aan de man is. "Dat is een belangrijk signaal."
Kritiek op regelgeving
Visser richt zich tot bewoners die tegen nieuwbouwwoningen in hun omgeving zijn. "Deze mensen moeten zich afvragen of ze wel willen doorprocederen en wat ze ermee aanrichten. Het is ongelooflijk dat je een woning voor je kinderen wilt, maar niet voor bijvoorbeeld de kinderen van je buurman."
Hij is ook kritisch op afwijkende regelgeving omtrent woningbouw. "Als iedere gemeente zijn eigen ingewikkelde regels maakt, wordt het onnodig moeilijk. Laten we in heel Nederland dezelfde spelregels hanteren. Dan kunnen bedrijven zich daarop richten en dan kunnen ze aan duurzaamheid en goedkopere woningen werken."