Zege Donald Trump heeft grote gevolgen voor Europese economie: ‘Eén derde van de export zou instorten’
Een zege van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen dinsdag kan grote gevolgen hebben voor de Europese economie. Dat zegt EU-correspondent van de NOS Kysia Hekster in WNL Op Zondag op NPO 1. "Eén derde van de export zou instorten."
De verwachtingen over wie de presidentsverkiezingen gaat winnen zijn de afgelopen weken flink verschoven, waarbij Trump bezig lijkt aan een opmars in de peilingen. Ook op de financiële markten wordt de kans op een tweede termijn voor Trump steeds hoger ingeschat. Brussel bereidt zich voor, vertelt Hekster.
"De vorige keer dat Trump won, waren ze totaal onvoorbereid. Dat was toen niet zo raar, omdat hij zelf misschien ook niet had verwacht dat hij president zou worden. Dat nooit meer, hebben ze gedacht in Brussel. Ze hebben nu wel scenario's klaarliggen."
Critici in Brussel vinden dat de Europese Unie zich in slaap heeft laten sussen tijdens het presidentschap van Joe Biden, zegt Hekster. "Maar de Europese Commissie is in actie gekomen. Er is een overleg geweest met alle 27 ambassadeurs over de vraag: wat moet Europa doen als Trump weer president wordt, of toch Kamala Harris?"
WNL Op Zondag gemist? Luister deze uitzending nu terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.
Grote gevolgen
Trump heeft gezegd dat hij importtarieven wil invoeren om de Amerikaanse economie te beschermen. "Er is een handelsoverschot; wij exporteren veel meer naar Amerika dan andersom. Volgens Trump is dat niet eerlijk", zegt Hekster. "Als zijn importtarieven er komen, zou dat de Europese economie echt schaden. Daar zijn alle economen het over eens."
Mogelijk zou zelfs een derde van de Europese export instorten, weet de EU-correspondent. Dat heeft ook grote gevolgen voor Nederland. "Nederland is een land met een heel open economie, we drijven veel handel. Wij zouden dus ook hard getroffen worden, net als bijvoorbeeld de Duitsers."
Handelsoorlog 'wil niemand'
Toen Trump eerder president was, nam de EU ook tegenmaatregelen als reactie op de hogere heffingen van Washington. Dat zou ook nu kunnen gebeuren. "Er is een strategie bedacht om Trump een deal voor te schotelen, in de hoop dat hij dit niet gaat doen. Maar als hij het wel doet, dan slaat de Europese Commissie keihard teug."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Ook Brussel zou dan hogere tarieven op Amerikaanse producten heffen, volgens Hekster mogelijk tot vijftig procent. Dit zou kunnen leiden tot een handelsoorlog. "Maar dat wil niemand, dat is namelijk slecht voor iedereen. Het idee in Brussel is daarom: als wij zeggen dat dit de tegenreactie is, voert Trump zijn plan misschien niet uit."