main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 31 oktober 2024 — 11:28

Provincies moeten ondanks intrekken spreidingswet opvangplan aanleveren, maar ‘kritische gemeenten leunen achterover’

De spreidingwet gaat van tafel. Desalniettemin moeten provincies uiterlijk 1 november een opvangplan aanleveren waarin ze aangeven hoe ze het benodigde aantal opvangplekken willen realiseren. Provincies en gemeenten hebben na 1 november maximaal een half jaar de tijd om dat voor elkaar te krijgen.

Sinds 1 februari zijn gemeenten verplicht om de spreidingswet uit te voeren, die asielzoekers over het land verdeelt om de druk op opvangcentra zoals Ter Apel te verminderen. De provincies Noord- en Zuid-Holland verwachten dat ze op 1 november niet genoeg opvanglocaties hebben om aan de wet te voldoen, schreef EenVandaag eerder.

Kritische gemeenten leunen achterover

Dat komt door vertraging in de bouw en terughoudendheid vanwege het standpunt van het kabinet. “Kritische gemeenten zijn geneigd om achterover te leunen”, zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De opvangplannen komen op het bureau van asielminister Marjolein Faber terecht. Zij heeft dan een handvat om lokale bestuurders te dwingen asielzoekers op te nemen wanneer het klemt. “Daarom wordt de wet in rechtse kringen de dwangwet genoemd. Maar dit gaat ze echt niet doen, want ze wil van die wet af.”

Doorstroomlocaties

Het wordt interessant om te zien hoe Faber soelaas wil bieden aan de overvolle asielketen, zegt Van Groningen. “In het asielakkoord is afgesproken dat ze doorstroomlocaties in het land willen krijgen waar mensen naartoe kunnen.” Maar ook dat is ingewikkeld, want “welke gemeenten gaan nou zeggen dat ze een grote doorstroomlocatie willen?”

Dit vraagstuk komt op het bordje terecht van woonminister Mona Keijzer. “Zij moet zoeken naar goede doorstroomlocaties in het land. Ik weet niet of ze blij is dat ze deze taak heeft gekregen.” Interesse uit gemeentes is er nog niet. “Ik ben benieuwd wat ze op korte termijn gaat doen om onder meer Ter Apel lucht te geven.”

Lees ook:

50.000 euro boete voor elke dag dat er meer dan 2000 mensen in Ter Apel zijn

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

KLM: hogere ticketprijzen voor reizigers onvermijdelijk

Hogere ticketprijzen voor reizigers zijn onvermijdelijk doordat de kosten van tegenvallers bij Schiphol worden verhaald op de luchtvaartmaatschappijen, reageert KLM op de tariefsverhogingen van Schiphol….

Lees meer

‘Dwangsom van 50.000 euro voor COA gaat niet werken’, zegt hoogleraar Voermans: ‘Ze willen chaos creëren’

De dwangsom die het COA aan de gemeente Westerwolde moet betalen bij overbezetting van het opvangcentrum in Ter Apel, gaat helemaal niets uitmaken. Dat stelt…

Lees meer

Drie dagen van rouw in Spanje voor slachtoffers noodweer

De Spaanse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd om de slachtoffers van het noodweer in het land te gedenken, maakte minister Ángel Víctor…

Lees meer

50.000 euro boete voor elke dag dat er meer dan 2000 mensen in Ter Apel zijn

Voor elke keer dat er meer dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel zijn, moet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)…

Lees meer