Noord-Korea lanceert langeafstandsraket: ‘Theoretisch kan Amerika worden bereikt’
Noord-Korea heeft donderdag een ballistische raket afgevuurd richting de Japanse Zee. Het was de langste intercontinentale ballistische rakettest ooit. De raket werd nabij hoofdstad Pyongyang afgevuurd en landde 87 minuten later ongeveer duizend kilometer verderop, driehonderd kilometer ten westen van het Japanse Hokkaido. De vorige langste vlucht vond plaats in december 2023 en duurde 73 minuten.
"Theoretisch kan met deze raket Amerika worden bereikt", zegt defensiespecialist van denktank HCSS Peter Wijninga in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De lancering vond plaats slechts enkele uren nadat de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse ministers van Defensie Noord-Korea opriepen om zijn troepen terug te trekken uit Rusland. "Een proeflancering vergt een langere voorbereidingstijd, maar het kan zijn dat ze de timing hebben afgestemd met wat er speelt in de rest van de wereld."
Noord-Koreaanse militairen
Noord-Koreaanse troepen zijn nog niet aan het vechten in Oekraïne zelf, weet Wijninga. "Ze zijn gesignaleerd in de grensregio Koersk, een gebied in Rusland wat Oekraïne bezet houdt. Ik denk dat ze gebruikt worden om deze regio terug te veroveren." Wel zijn Noord-Koreaanse technici gesignaleerd in de Oekraïense conflictregio Donetsk. "Maar zij schijnen bezig te zijn met het repareren van de slechte munitie van Noord-Korea."
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Mocht het zover komen dat Noord-Koreaanse troepen daadwerkelijk in Oekraïne gaan vechten, zullen Oekraïense troepen erop gebrand zijn om Noord-Koreanen gevangen te nemen, denkt de defensiespecialist. "Misschien wel om ze te laten paraderen voor de camera om erachter te komen wat er speelt. Wat komen ze doen, wat is hun taak?"
Europa onvoldoende voorbereid op oorlogssituatie
Door de oplopende spanningen heeft de oud-president van Finland, Sauli Niinistö, de opdracht gekregen van Brussel om in kaart te brengen hoe Europa zich moet voorbereiden op een oorlogssituatie. "Finland wordt gezien als schoolvoorbeeld hoe je je moet voorbereiden op oorlog. De Finnen hebben altijd geleefd met een grote boze buurman, zoals zij dat zagen. Daarom zijn ze altijd in een modus geweest waarin ze rekening hebben gehouden met een Russische aanval."
In de rest van Europa moet dat besef ook komen, stellen zij. Er wordt geopperd dat de Europese Unie moet worden verdedigd met een eigen 'Iron Dome', een technisch geavanceerd defensiesysteem dat Israël al decennia gebruikt. "Het is onderdeel van het Israëlische luchtverdedigingssysteem, maar is vooral bedoeld voor korteafstandsraketten. Europa moet zich juist tegen langeafstandsraketten verdedigen. Dan heb je een heel ander systeem nodig", zegt Wijninga.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier gratis terug op NPO Start.
Europa kan zich op dat gebied enorm slecht verdedigen. "De NAVO had een luchtverdedigingsgordel, voor hoog- en laagvliegende vliegtuigen. Dat liep van het noorden van Noorwegen tot het zuidoosten van Turkije. Nederland had ook een aantal eenheden gestationeerd, maar dat is helemaal weg."
Oproep aan NAVO
De NAVO is het beste platform om dit defensiesysteem weer te realiseren, zegt Wijninga. "Dat betekent dat alle landen moeten investeren en samenwerking moeten zoeken." Dat is een project van de lange adem. "Alle landen zitten inmiddels op de tweeprocentsnorm van de NAVO. Een minimale norm, eigenlijk moet je meer investeren, zeker als je dit nodig hebt."
De Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan veroordeelden de lancering. Noord-Korea mag volgens resoluties van de Verenigde Naties geen ballistische raketten van welk bereik dan ook lanceren of zelfs maar testen, maar dat doet het land toch. Het gaat meestal om raketten die ook kunnen worden uitgerust met een kernkop.