main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 31 oktober 2024 — 10:16

Brian N. verkrachtte en vermoordde als tiener de 14-jarige Romy, maar wil niet naar een tbs-kliniek voor volwassenen

Brian N. verkrachtte en vermoordde op 14-jarige leeftijd zijn leeftijdsgenoot Romy uit Hoevelaken. Inmiddels is Brian N. 21 jaar oud en heeft hij één jaar jeugddetentie en zes jaar jeugd-tbs achter de rug. De rechter wil dat de twintiger doorstroomt naar een reguliere tbs-kliniek, waar hij mogelijk levenslang moet verblijven, maar hijzelf vindt dat hij recht heeft op meer vrijheid. Vandaag doet het gerechtshof in Arnhem uitspraak.

”Ik heb echt nog wel behandeling nodig, maar voor mij is het belangrijk dat ik perspectief houd”, zei de moordenaar van Romy twee weken geleden volgens het AD. Hij maakte zeven jaar geleden op de vrijdag voor Pinksteren een einde aan het leven van Romy. Hij wachtte haar op bij school. Het meisje appte nog naar vriendinnen dat ze hem een engerd vond. Een paar uur later werd ze verkracht en vermoord gevonden in een boerensloot in Achterveld.

Is hij zéér gevaarlijk?

”Zijn jeugd-tbs duurt inmiddels zes jaar. De vraag is wat er nu moet gebeuren”, vertelt tbs-advocaat Jan-Jesse Lieftink in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ”De wetgever heeft het in 2014 mogelijk gemaakt om jeugd-tbs om te zetten naar gewone tbs met dwangverpleging. Dat is niet gebonden aan een maximum termijn, waardoor het levenslang kan duren.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

De rechter kiest voor deze optie als de veroordeelde in jeugd-tbs nog altijd ”zeer gevaarlijk” is. ”Zowel binnen als buiten de muren van de kliniek. Er zitten strenge criteria aan. Deskundigen zeggen echter dat Brian N. wel gevaarlijk is, maar niet zéér gevaarlijk. Daar stuit het op.”

Lieftink verwacht dat het gerechtshof niet zal overgaan op tbs met dwangverpleging. ”Ook omdat er alternatieven zijn. Het kan nog omgezet worden naar voorwaardelijke jeugd-tbs met bijzondere voorwaarden, bijvoorbeeld dat hij zijn behandeling voortzet in een kliniek.”

Ouders willen hogere straffen

De ouders van Romy pleitten eerder voor hogere straffen voor minderjarigen die een moord plegen, zodat ze niet na een paar jaar weer op vrije voeten komen. De strafrechtadvocaat is hier geen voorstander van. ”Ik snap het gevoel van nabestaanden dat iedere straf of maatregel te licht is. Zij hebben tenslotte levenslang. Als het gaat om minderjarigen moet er altijd een opvoedkundig perspectief zijn. Het is dat er in zo’n behandeling ook gekeken wordt naar de ontwikkeling van een kind. Romy was 14, maar Brian ook. Het was ook een kind. Daarnaast heeft hij heftige stoornissen. Autisme, ADHD, een persoonlijkheidsstoornis.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah merkt op: ”We moeten onderscheid maken. Aan de ene kant gaat het om straffen, aan de andere kant om tbs. Als je geen jeugd-tbs krijgt, ben je na vier jaar vrij. Hier gaat het om iemand die ziek is. Dan moet je net zolang behandelen tot iemand genezen genoeg is om weer terug in de maatschappij te keren.”

Lieftink: ”Ze zien bij deze jongen wel verbetering. Hij zegt ook zelf wel behandeling nodig te hebben, dat ziet hij in, maar de vraag is of die behandeling moet plaatsvinden op het hoogste niveau.” De advocaat pleit voor tbs met voorwaarden. ”Waar maatwerk kan worden geboden. Zodat iedereen nog een kans krijgt.”

Lees ook:

Richard H. vermoordde zijn gezin, maar zit niet meer in tbs-kliniek: ‘Raakt aan de discussie’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

KLM: hogere ticketprijzen voor reizigers onvermijdelijk

Hogere ticketprijzen voor reizigers zijn onvermijdelijk doordat de kosten van tegenvallers bij Schiphol worden verhaald op de luchtvaartmaatschappijen, reageert KLM op de tariefsverhogingen van Schiphol….

Lees meer

‘Dwangsom van 50.000 euro voor COA gaat niet werken’, zegt hoogleraar Voermans: ‘Ze willen chaos creëren’

De dwangsom die het COA aan de gemeente Westerwolde moet betalen bij overbezetting van het opvangcentrum in Ter Apel, gaat helemaal niets uitmaken. Dat stelt…

Lees meer

Drie dagen van rouw in Spanje voor slachtoffers noodweer

De Spaanse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd om de slachtoffers van het noodweer in het land te gedenken, maakte minister Ángel Víctor…

Lees meer

50.000 euro boete voor elke dag dat er meer dan 2000 mensen in Ter Apel zijn

Voor elke keer dat er meer dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel zijn, moet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)…

Lees meer