Terug van weggeweest: het circus – maar zónder dieren
Jongeren weten het circus steeds beter te vinden. Dat blijkt uit cijfers van Circuspunt, de koepelorganisatie van circustheaters in Nederland. Mede om die reden zitten circusvoorstellingen weer bomvol.
Circusdirecteur Steffie Rutten heeft deze herfstvakantieperiode drukke dagen achter de rug en nog voor de boeg. "Elke dag zijn we uitverkocht. Ik denk dat het vooral te maken heeft met het feit dat mensen cultureel erfgoed willen zien", aldus Rutten in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Circustheaters zijn onderdeel van het Nederlands cultureel erfgoed.
Tekst gaat verder onder de X.
Het circus wordt weer steeds populairder onder jongeren. Dat ziet ook circusdirecteur Steffie Rutten: "Mensen willen meer zien van het cultureel erfgoed in Nederland." En daar valt het circus dus onder #WNL pic.twitter.com/WOJ2jG1q6h
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) October 30, 2024
Maar zo luxe als nu hebben circustheaters het lange tijd niet gehad. Corona heeft er flink ingehakt. Sommige gezelschappen gaven er daarom de brui aan. De kosten werden simpelweg veel te hoog en de schulden alleen maar opliepen. "Gelukkig is dat nu verleden tijd", blikt Rutten daarop terug.
Circus
Toch is er één ding waar circustheaters in Nederland nog altijd mee worstelen en dat is de inzet van dieren. "Wij hebben zelf geen dieren meer. De kritiek daarop groeide. We hebben nu alleen nog een hondje dat een paar trucjes doet voor het publiek. Dat is het."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Het optreden van dieren is niet verboden in het circus. Paarden, katten, konijnen, maar ook kamelen en cavia's mogen nog gewoon hun kunstjes doen in Nederlandse circustheaters. Volgens dierenwelzijnsorganisaties 'kan dat echt niet meer'. Rutten is het daar wel mee eens: "Het circus is veel meer dan dieren die een simpel kunstje doen alleen." Van dat imago moet de branche dus ook af zien te komen, vindt ze.