main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 29 oktober 2024 — 14:27

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor de Leefomgeving (PBL) meldt dat er tot nu toe slechts zo’n 8000 kant-en-klare woningen geplaatst zijn. Woningbouworganisaties krijgen te maken met te veel obstakels en bewoners vinden een container te krap.

”Niemand wil in een kippenhok wonen. We willen een normaal huis, ook alleenstaanden”, reageert voormalig Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Gedoe met omwonenden

Oud-woonminister Hugo de Jonge wilde in korte tijd zo’n 40.000 flexwoingen laten bouwen om het woningtekort op korte termijn de kop in te drukken. Corporaties zien hier echter weinig brood in, zegt Jolien Groot van PBL in De Telegraaf. ”Omdat ze de investering op deze woningen soms niet terug kunnen verdienen, er kan gedoe ontstaan met omwonenden en het is soms ook lastig om te vergunningen rond te krijgen. Daardoor blijft de bouw achter.”

De bouw wordt ondertussen gehinderd door problemen die bij ‘gewone’ woningbouw ook spelen, zoals het verkrijgen van riool- en energieaansluitingen. Ook is er soms maatschappelijke weerstand, omdat bijvoorbeeld sportvelden opgeofferd moeten worden.

Bewoners willen snel weer weg

Flexwoningen zijn gemiddeld dertig vierkante meter klein. Dat vinden velen veel te krap. ”De flexwoning voldoet niet aan de behoefte van de consument. Omdat de woning vaak zo klein is willen bewoners snel weer weg. Dat leidt tot veel verhuizingen en potentiële leegstand. Dat vinden de woningcorporaties vervolgens een risico”, zegt Groot.

Een andere complicatie is dat de flexwoningen soms worden neergezet op locaties waar ook al gewone woningen gepland staan, in plaats van een locatie die tijdelijk beschikbaar zou zijn, schrijft De Telegraaf. De Groot: ”Qua productie zit er weinig verschil tussen de grotere flexwoning en een normale woning uit de fabriek. Dit soort woningen kunnen soms wel vijftig jaar meegaan, waardoor het voor een gemeente of corporatie aantrekkelijker zou kunnen zijn om meteen een permanente woning neer te zetten.”

‘Willen niet in kippenhok wonen’

Paradijs reageert kritisch in Goedemorgen Nederland. ”De overheid is erg onmachtig als het gaat om het realiseren van dit soort projecten. Je ziet het finaal mislukken. De woningen worden op de plek van oude woningen gezet, er zijn geen aansluitingen en eigenlijk willen we niet in een kippenhok wonen.”

Volgens Paradijs wilde voormalig minister De Jonge vooral scoren. ”Dus hij pakte het laaghangende fruit op, terwijl je met je boerenverstand kunt begrijpen dat je niet in een kippenhok wil wonen.”

Lees ook:

Bezopen dat asiel de basis van het kabinet is, vindt Sjuul Paradijs: ‘Eftelingpolitiek van Wilders’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer