Gratis kinderopvang in Groningse achterstandswijken: ‘Elk kind verdient een goede ontwikkelingskans’
In Groningen is de gemeente dit jaar gestart met een pilot gericht op ouders in achterstandswijken. Gratis kinderopvang moet ervoor zorgen dat kinderen zich ontwikkelen en ouders makkelijker aan het werk gaan, zo is te zien in Stand van Nederland: Generatie Next.
“Het klinkt uitmuntend, maar ik ben heel benieuwd hoe het in de praktijk gaat zijn”, klinkt het enigszins terughoudend uit de mond van een jongeman als hem gevraagd wordt naar het idee van gratis kinderopvang. “Ik denk dat het een stuk toegankelijker zal zijn voor iedereen”, zegt een jonge moeder. “Het is best lastig aan elkaar te breien met werk.”
In Nederland hebben we een ingewikkeld systeem. Eerst betaal je het volledige bedrag voor kinderopvang zelf. Later krijg je via toeslagen een deel terug van de overheid, afhankelijk van je inkomen.
Ondoorzichtig
Econoom Thomas van Huizen doet onderzoek naar kinderopvang en onderwijs. “Het is heel ondoorzichtig”, zegt Van Huizen over het huidige kinderopvangsysteem. “Ouders zien misschien ook wel dat er een risico is dat ze iets terug moeten betalen aan het eind van het jaar.”
“Stel: je wilt een dag meer gaan werken, dan weet je niet zo goed wat het netto oplevert. Het gevolg is dat mensen niet zoveel gebruikmaken van kinderopvang in termen van uren. Het is ook ontzettend duur. We hebben één van de duurste stelsels in Europa”, vertelt de econoom.
In Groningen zijn ze dit jaar met een pilot gestart gericht op ouders in achterstandswijken, die opvang normaal gesproken moeilijk kunnen betalen. “We vinden dat elk kind een goede ontwikkelingskans in het leven verdient”, legt wethouder Carine Bloemhoff uit. “In Groningen kan elk kind van een half jaar tot vier jaar in deze wijken gratis gebruikmaken van de kinderopvang, omdat we deze kinderen ook ontwikkelingskansen willen geven.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!
Maatschappelijke baten
De pilot kost in totaal 1 miljoen euro, dat is 10.000 euro per kind per jaar gedurende twee jaar. De gemeente financiert vijftig plekken. “Wat het ons oplevert, is dat de kinderen zich ontwikkelen en dat de ouders makkelijker aan het werk gaan. We zien echt wel dat de maatschappelijke baten hoger zijn dan de kosten.”
Pedagogisch medewerker Zilla Bunk merkt de voordelen van de pilot. “In deze wijk hebben we te maken met verschillende lagen van de samenleving. Omdat kinderen hier al zo vroeg starten met taalontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling hopen we dat daarmee de drempel naar de basisschool minder hoog is, waardoor ze een goede opleiding kunnen volgen en een goede baan kunnen vinden.”
Oplossing voor personeelstekort
“Het idee is dat deze ouders de ruimte krijgen om de momenten dat hun kinderen hier op de opvang zitten, wat voor zichzelf te kunnen gaan doen”, legt Bunk uit. “Dat kan een cursus of een opleiding volgen zijn. Wij bieden ook dat mensen zich kunnen opgeven voor groepshulp binnen de kinderopvang.”
Twaalf nieuwe groepshulpen dienden zich aan op de kinderopvang van Bunk. “Van de twaalf nieuwe groepshulpen zijn er zes die willen doorstromen om pedagogisch medewerker te worden. We hebben een personeelstekort, dus op deze manier kunnen we ook nieuwe collega’s werven.”
Samantha is deelnemer van de pilot. “Ik kon kinderopvang sowieso zelf niet bekostigen”, verklaart de Groningse alleenstaande moeder. “Mijn dochter is met sprongen vooruitgegaan. Soms kom je opeens in een situatie terecht waar je niets aan kunt doen. Werken is in de toekomst weer een optie.”
Universeel toegankelijk
Als Van Huizen het voor het zeggen had, zou hij kinderopvang universeel toegankelijk maken. “Dat betekent dat ook kinderen van niet-werkende ouders gebruik kunnen maken van kinderopvang. Het tweede is dat er beter gekeken moet worden naar de betaalbaarheid en prijzen van kinderopvang.”
“Wat er nu zal gebeuren, als er verder geen beleid komt, is dat de prijzen omhooggaan”, waarschuwt hij. “Dat maakt het nog steeds betaalbaar voor de midden- en hoge inkomens, maar misschien onbetaalbaar voor de laagste inkomensgroepen. Met wat aanpassingen kunnen we toch een heel mooi kinderopvangstelsel hebben. We hebben het er al zo lang over, dat moet ons toch als rijk, modern land lukken.”
Kan gratis kinderopvang de economie een boost geven? En gaan alle millennials ook daadwerkelijk meer werken als ze hun kroost gratis kunnen wegbrengen? Kijk hier op NPO Start naar deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next.
Door: Hans Stehouwer
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: De Jongen zonder Gisteren
De eerste aflevering gaat over het moment dat de 21-jarige Jur Deitmers zijn geheugen kwijtraakt. Op dat moment staat de jonge Harvard-student met grote verwachtingen vol in het leven. Hij is intelligent, ambitieus en heeft een brede vriendenkring. Maar tijdens een vakantie in Mexico gaat het mis.
Klik hier en kijk de eerste aflevering van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren terug via NPO Start.
Vanavond op NPO 1: Op de Barricade
Fidan Ekiz gaat voor deze slotaflevering van Op de Barricade naar Albergen. De inwoners kregen in 2022 te horen dat er een azc in dit Twentse dorpje geopend zou worden. Ze protesteerden ertegen, maar werden afgeschilderd als racisten.
Kijk vanavond om 21.25 uur naar Op de Barricade op NPO 1.
Ontwikkelingslanden hebben in 2023 een recordbedrag van 1,4 biljoen dollar (ruim 1300 miljard euro) betaald om hun buitenlandse schulden af te lossen, meldt de Wereldbank…
Lees meerInmiddels is het weer enigszins rustig in Albergen, onderdeel van de Twentse gemeente Tubbergen, maar dat is lange tijd niet zo geweest. Sinds de aankondiging…
Lees meerHet kabinet gaat beleid maken dat gericht is op “gematigde bevolkingsgroei” naar zo’n 19 tot 20 miljoen inwoners in 2050. Dat schrijven ministers Marjolein Faber…
Lees meerDe politierechter van de rechtbank in Rotterdam heeft taakstraffen van 150 uur opgelegd aan twee leden van de harde kern van Feyenoord voor het mishandelen…
Lees meerSlapen: voor de meeste mensen een doodgewone nachtelijke bezigheid om amper bij stil te staan. Voor journalist Jelmer Vlot is dat allerminst het geval. In…
Lees meerOnderwijswoordvoerder van GroenLinks-PvdA Luc Stultiens wil “absoluut” een nieuw debat over de onderwijsbegroting, voor de stemming donderdag. “Het zou ongekend zijn als we moeten stemmen…
Lees meerDe regels om een wolf te mogen afschieten, worden versoepeld. Dat heeft het bestuur van de Conventie van Bern dinsdag besloten. Het is akkoord gegaan met het…
Lees meerScholen zouden in 2026 in grote financiële nood dreigen te geraken. Dat kopt het AD. Niet het onderwijs zelf, maar ambtenaren luiden de noodklok, blijkt…
Lees meerAls de politiek geen duidelijke keuzes maakt, kan de Nederlandse bevolking in 2050 oplopen tot 23 miljoen mensen. Dat staat in het rapport Gematigde groei…
Lees meerHet wordt Nederlanders met een licht verstandelijke beperking veel te moeilijk gemaakt om aan het werk te gaan. Dat stelt de voorzitter van de Vereniging…
Lees meerKun jij 72 uur voor jezelf zorgen tijdens een crisis? VVD-Tweede Kamerlid Christianne van der Wal stelt dat Nederlanders onvoldoende zijn voorbereid op noodsituaties. Ze…
Lees meerNederland moet veel meer geld pompen in Defensie. Dat zegt NAVO-baas Mark Rutte in De Telegraaf. De NAVO-norm van twee procent is in de toekomst…
Lees meerPostbezorgers draaien in december traditiegetrouw overuren, maar wat als er in ogenschijnlijk onschuldige pakketjes dubieus snoepgoed zit? Dealers sturen via de post kilo’s drugs de…
Lees meerGemeente Westland, een gemeente bekend om zijn kassen, kent momenteel zestien- tot zeventienduizend arbeidsmigranten. Dat is bijna één zesde van het totaal aantal inwoners en…
Lees meerIn de Industriehaven in Zutphen zijn vier bemanningsleden van een binnenvaartschip gehaald omdat het aan het zinken was, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Ze…
Lees meer