main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 oktober 2024 — 10:43

Chinese toeristen ‘de vijand’ in Giethoorn? Daar denkt deze ondernemer anders over

Onhandige Chinese toeristen die in hun bootjes overal tegenop botsen. Dat is bijna het dagelijkse beeld in het iconische dorp Giethoorn. Hoteleigenaar Gabriella Esselbrugge zorgt ervoor dat de buitenlandse toeristen een goede ervaring krijgen én houdt de banden met China sterk om te zorgen dat zowel ons als hun platteland kan floreren volgens het ‘Giethoornmodel’.

Toerisme wordt volgens Esselbrugge vaak als een soort ‘vijand’ gezien. “Ze breken in op de privacy”, vertelt ze. “Maar het kan ook een plaats ontwikkelen.”

Het Giethoornmodel is een model voor plattelandsontwikkeling, legt Esselbrugge uit. “Het is een van de tien modellen die in China onder andere worden gebruikt. Wat we daar doen is service op één zetten.” Normaal staat de agrarische industrie bovenaan op de prioriteitenlijst, want waar moet je eten en drinken? “Wij zeggen: als je service op één zet, dan haal je jonge mensen weer naar het platteland.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte.

Die service omvat onder meer goede voorzieningen, voedselveiligheid, maar ook het verbouwen van gewassen die lokaal gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld restaurants. “En vervolgens volgt de rest. Jonge mensen gaan weer op het platteland wonen, mensen gaan die agrarische industrie weer verder ontwikkelen en nadenken over wat we hier gaan doen. Je ziet dat er campussen van universiteiten uit steden nu bijvoorbeeld naar dorpen verplaatst worden, omdat er veel meer ruimte is.”

Chinese platteland profiteert ook

Esselbrugge zet zich daarom in om de banden met China te verbeteren, waardoor Giethoorn en het Chinese platteland kunnen profiteren. Ze ontwikkelde het Giethoornmodel. “Het geheim van de smid is dat het feitelijk draait om mensen op de juiste plek te zetten en om mensen te verleiden om weer naar het platteland te gaan. En toerisme kan daar heel erg aan bijdragen”, vertelt ze.

De kennis die Esselbrugge opdoet in Giethoorn neemt ze ook mee naar China. “In de basis verleiden we veel mensen van het platteland in China om naar Giethoorn te komen om te kijken hoe wij ons model hebben vormgegeven en welke mogelijkheden er zijn.”

Het bijkomende doel van Esselbrugge is de Chinezen te helpen om hun platteland weer aantrekkelijk te maken voor de lokale bevolking. “Dat betekent niet dat het overal een Disneyland zou moeten worden. Vooral die kleinschaligheid is mooi, maar het moet wel iets meer bloeien. Daar ligt denk ik de uitdaging.”

Tekst loopt verder onder de X.

Fanfare

In de jaren ’50 zorgde de film Fanfare van Bert Haanstra voor een opleving van het toerisme uit eigen land en de buurlanden. Tegenwoordig zijn het dus vooral Chinezen die door de grachtjes van Giethoorn varen.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier gratis terug op NPO Start.

Niet iedereen is blij met de toeristenstroom, maar volgens Esselbrugge gaat het vooral om balans zoeken in de communicatie. Ook is er door de jaren heen veel veranderd. “Destijds hadden we geen fluisterbootjes, maar buitenboordmotoren die veel lawaai maakten en zorgden voor een walm van stank. Dat was een heel andere beleving. Ik denk dat de culturele verschillen van bezoekers en dorpsbewoners lastig zijn.”

Ze besluit: “Door de ogen van je gasten kun je de bestemming steeds meer leren waarderen”.

Lees ook:

Minister Hermans reageert op BBB: klimaatdoelen blijven overeind

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Straf op wegmaken van een lijk moet omhoog

De straf op het wegmaken van een lijk moet omhoog. De rechter kan hiervoor maximaal 2 jaar celstraf opleggen, maar veel nabestaanden vinden deze strafmaat te laag en daarmee onrechtvaardig. Dat blijkt uit een rondgang van de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met nabestaande Martine Sinkeldam, Lena Olivier van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers, Officier van Justitie Miranda van Turennout en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur

Vanavond: Wat levert gratis kinderopvang onze economie op?

Ouders brengen hun kinderen nu voornamelijk twee dagen per week naar de opvang. Sommigen willen dat vaker doen, maar kunnen het simpelweg niet betalen, of het levert te weinig op.

Kan gratis kinderopvang ervoor zorgen dat millennials weer wat meer gaan werken? En welke voordelen heeft het voor de kinderen? Presentator Jill Bleiksloot zoekt het uit.

Vrijdag 23.10 uur
Nabestaanden vinden straf op wegmaken lijk te laag: BBB wil strafmaat verdubbelen

De straf op het wegmaken van een lijk moet omhoog. De rechter kan hiervoor maximaal 2 jaar celstraf opleggen, maar veel nabestaanden vinden deze strafmaat…

Lees meer

VN: drastische maatregelen nodig om doel van 1,5 graden te halen

Landen wereldwijd moeten nu ingrijpende maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, anders is het doel om de opwarming van de aarde tot…

Lees meer

Jongeren opgepakt om ernstige mishandeling 14-jarige in Oss

Een 14-jarige jongen uit Oss is ernstig mishandeld door vier minderjarigen, meldt de politie donderdag. De jongens van 13 tot 15 jaar, afkomstig uit de…

Lees meer

Komend weekend ‘bijzonder zacht en weer voor een boswandeling’

Het is de komende dagen bijzonder zacht herfstweer, meldt Weeronline. De temperatuur stijgt op zaterdag naar 16 graden in het noorden, 18 graden in het…

Lees meer

Wel meldingen, geen klachten over gedrag Laurentien bij Financiën

Bij het ministerie van Financiën zijn wel meldingen binnengekomen over het gedrag van prinses Laurentien, die zich inspant voor herstel voor slachtoffers van het toeslagenschandaal,…

Lees meer

Apotheekmedewerkers gaan staken: veel apotheken op 12 november dicht

Apotheekmedewerkers leggen op 12 november landelijk het werk neer. Dit betekent dat er in het hele land apotheken dicht blijven, hoewel in elke regio ook…

Lees meer