main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 oktober 2024 — 10:18

Akkoord over asielplannen: ‘Ik wil niet zeggen dat de scherpe kantjes eraf zijn’

De PVV, VVD, NSC en BBB zijn eruit. De coalitiepartijen hebben overeenstemming bereikt over de aanscherpingen in de asielplannen en de manier waarop die straks worden uitgevoerd. De vier regeringsfracties kwamen tot een akkoord tijdens een urenlang overleg op het Catshuis onder leiding van premier Dick Schoof. Het kabinet moet nog wel instemmen, maar daarvoor heeft het coalitiecompromis de weg geëffend.

“Iedereen wist wel dat het die kan op zou gaan”, reageert politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Er is ook niet echt een alternatief, zeker niet na de operette die we de afgelopen weken hebben gezien waarin NSC en PVV er samen uit moesten komen. Het zou heel raar zijn als de andere partijen zouden zeggen: we willen het niet. Het lijkt er vooral op aan te komen dat er geen bestuurlijke ongelukken gebeuren.”

“Op het moment dat je dingen afschaft, moet je nog wel een alternatief of vangnet klaar hebben staan, zodat mensen bijvoorbeeld niet op straat komen op het moment dat je zo’n spreidingswet intrekt”, vertelt De Winther. “Ik wil niet zeggen dat de scherpe kantjes eraf zijn, maar het is allemaal wat georganiseerder nu opgeschreven en aangepakt, en dat zal vandaag door de ministerraad gaan.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

‘VVD zit op de blaren’

VVD en BBB moesten deze wijzigingen nog wel goedkeuren. In beide fracties leefden nog vragen over de maatregelen. “De VVD heeft een extra verantwoordelijkheid hierin, omdat zij senatoren leveren die eerst die spreidingswet hebben goedgekeurd”, zegt De Winther. De senatoren moeten die wet nu dus weer in gaan trekken. “PVV vindt het allemaal geen probleem, die waren toch al tegen die spreidingswet.”

De politiek commentator vervolgt: “NSC heeft geen senatoren, dus die hebben dit probleem helemaal niet. Maar de VVD moet op de blaren zitten op het moment dat er nu een koers wordt afgesproken waar hun senatoren en een hele hoop VVD-burgemeesters zich zorgen over maken.”

De Eerste Kamer moet controleren of de wetgeving deugt en moet bepalen of er niet alleen idealen worden verwezenlijkt, stipt De Winther aan. ”Maar ook dat het proces goed wordt afgelopen. Het is de bedoeling dat hele pakket tegelijk wordt gepresenteerd. Dus niet dat je een beperkende maatregel alvast doorvoert, terwijl er geen alternatief voor klaarstaat. Als je het als geheel kan presenteren, dan confronteer je je senatoren ook niet met een voorstel om iets totaal van tafel te vegen zonder dat je een vangnet hebt.”

Lees ook:

Frans Timmermans haalt uit naar asielplannen kabinet: ‘Feiten doen er niet meer toe’

Door: Hans Stehouwer

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Straf op wegmaken van een lijk moet omhoog

De straf op het wegmaken van een lijk moet omhoog. De rechter kan hiervoor maximaal 2 jaar celstraf opleggen, maar veel nabestaanden vinden deze strafmaat te laag en daarmee onrechtvaardig. Dat blijkt uit een rondgang van de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met nabestaande Martine Sinkeldam, Lena Olivier van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers, Officier van Justitie Miranda van Turennout en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur

Vanavond: Wat levert gratis kinderopvang onze economie op?

Ouders brengen hun kinderen nu voornamelijk twee dagen per week naar de opvang. Sommigen willen dat vaker doen, maar kunnen het simpelweg niet betalen, of het levert te weinig op.

Kan gratis kinderopvang ervoor zorgen dat millennials weer wat meer gaan werken? En welke voordelen heeft het voor de kinderen? Presentator Jill Bleiksloot zoekt het uit.

Vrijdag 23.10 uur
Nabestaanden vinden straf op wegmaken lijk te laag: BBB wil strafmaat verdubbelen

De straf op het wegmaken van een lijk moet omhoog. De rechter kan hiervoor maximaal 2 jaar celstraf opleggen, maar veel nabestaanden vinden deze strafmaat…

Lees meer

VN: drastische maatregelen nodig om doel van 1,5 graden te halen

Landen wereldwijd moeten nu ingrijpende maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, anders is het doel om de opwarming van de aarde tot…

Lees meer

Jongeren opgepakt om ernstige mishandeling 14-jarige in Oss

Een 14-jarige jongen uit Oss is ernstig mishandeld door vier minderjarigen, meldt de politie donderdag. De jongens van 13 tot 15 jaar, afkomstig uit de…

Lees meer

Komend weekend ‘bijzonder zacht en weer voor een boswandeling’

Het is de komende dagen bijzonder zacht herfstweer, meldt Weeronline. De temperatuur stijgt op zaterdag naar 16 graden in het noorden, 18 graden in het…

Lees meer

Wel meldingen, geen klachten over gedrag Laurentien bij Financiën

Bij het ministerie van Financiën zijn wel meldingen binnengekomen over het gedrag van prinses Laurentien, die zich inspant voor herstel voor slachtoffers van het toeslagenschandaal,…

Lees meer

Apotheekmedewerkers gaan staken: veel apotheken op 12 november dicht

Apotheekmedewerkers leggen op 12 november landelijk het werk neer. Dit betekent dat er in het hele land apotheken dicht blijven, hoewel in elke regio ook…

Lees meer