Akkoord over asielplannen: ‘Ik wil niet zeggen dat de scherpe kantjes eraf zijn’
De PVV, VVD, NSC en BBB zijn eruit. De coalitiepartijen hebben overeenstemming bereikt over de aanscherpingen in de asielplannen en de manier waarop die straks worden uitgevoerd. De vier regeringsfracties kwamen tot een akkoord tijdens een urenlang overleg op het Catshuis onder leiding van premier Dick Schoof. Het kabinet moet nog wel instemmen, maar daarvoor heeft het coalitiecompromis de weg geëffend.
"Iedereen wist wel dat het die kan op zou gaan", reageert politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Er is ook niet echt een alternatief, zeker niet na de operette die we de afgelopen weken hebben gezien waarin NSC en PVV er samen uit moesten komen. Het zou heel raar zijn als de andere partijen zouden zeggen: we willen het niet. Het lijkt er vooral op aan te komen dat er geen bestuurlijke ongelukken gebeuren."
"Op het moment dat je dingen afschaft, moet je nog wel een alternatief of vangnet klaar hebben staan, zodat mensen bijvoorbeeld niet op straat komen op het moment dat je zo'n spreidingswet intrekt", vertelt De Winther. "Ik wil niet zeggen dat de scherpe kantjes eraf zijn, maar het is allemaal wat georganiseerder nu opgeschreven en aangepakt, en dat zal vandaag door de ministerraad gaan."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
'VVD zit op de blaren'
VVD en BBB moesten deze wijzigingen nog wel goedkeuren. In beide fracties leefden nog vragen over de maatregelen. "De VVD heeft een extra verantwoordelijkheid hierin, omdat zij senatoren leveren die eerst die spreidingswet hebben goedgekeurd", zegt De Winther. De senatoren moeten die wet nu dus weer in gaan trekken. "PVV vindt het allemaal geen probleem, die waren toch al tegen die spreidingswet."
De politiek commentator vervolgt: "NSC heeft geen senatoren, dus die hebben dit probleem helemaal niet. Maar de VVD moet op de blaren zitten op het moment dat er nu een koers wordt afgesproken waar hun senatoren en een hele hoop VVD-burgemeesters zich zorgen over maken."
De Eerste Kamer moet controleren of de wetgeving deugt en moet bepalen of er niet alleen idealen worden verwezenlijkt, stipt De Winther aan. ''Maar ook dat het proces goed wordt afgelopen. Het is de bedoeling dat hele pakket tegelijk wordt gepresenteerd. Dus niet dat je een beperkende maatregel alvast doorvoert, terwijl er geen alternatief voor klaarstaat. Als je het als geheel kan presenteren, dan confronteer je je senatoren ook niet met een voorstel om iets totaal van tafel te vegen zonder dat je een vangnet hebt."